Se vrea Moldova pe urmele Albaniei? 10 ani de evaluare a judecătorilor, după opinia Comisiei de la Veneția. Jurist: Sper că va fi analizată de cei care susțin ideea evaluării în țară

Comisia de la Veneția a adoptat o opinie cu privire la posibilitatea prelungirii termenului de 5 ani pentru evaluarea judecătorilor în Albania, care ar trebui să expire în iulie 2022, anunță juristul Nicolae Eșanu. Într-o postare pe Facebook, acesta scrie că după evaluarea a 500 de judecători timp de circa 4,5 ani, mai este necesară evaluarea a încă circa 300, iar deși Comisia a menționat prorogarea ridică unele probleme, totuși a considerat că aceasta poate fi acceptată. „Sper ca această opinie va fi atent analizată de către cei care promovează sau susțin ideea unei evaluări a judecătorilor din Republica Moldova în termene limitate”, a scris Eșanu.

Foto: colaj
„Acum câteva minute Comisia de la Veneția a adoptat o opinie cu privire la posibilitatea prelungirii termenului de 5 ani, pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor în Albania, care ar trebui să expire în iulie 2022. În Albania timp de aproximativ 4,5 ani au fost evaluați aproximativ 500 de judecători și mai este necesar să fie evaluați încă aproximativ 300. Deși a menționat că prorogarea ridică unele probleme, Comisia de la Veneția a considerat că aceasta poate fi acceptată. Sper că această opinie va fi atent analizată de către cei care promovează sau susțin ideea unei evaluări a judecătorilor din Republica Moldova în termene limitate. Problema este mult prea importantă, pentru a ne putea permite să continuăm cu abordări populiste sau simpliste”, a scris Eșanu.

La mijlocul lunii noiembrie, ministerul Justiției a făcut public conceptul privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Anterior, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spunea că evaluarea va începe cu judecătorii de la CSJ, același lucru fiind enunțat și de către președinta țării. Ambele reacții au venit după numirea unor noi judecători la această instanță.


Pub