Premieră Teatrul „Luceafărul”: Cincirakvela și prințesa care salvează împărăția

Poveștile sunt un exercițiu de dezvoltare pentru copii și, deopotrivă, o metodă de relaxare pentru adulți. Cu ajutorul poveștilor, copiii descoperă lumea din jur, iar adulții au ocazia să-și amintească plăcerea de a fi copil.

Spre deosebire de activitățile școlare, poveștile sunt interesante, antrenante și captivante, iar lucrurile învățate se memorează mult mai bine și se întipăresc pentru mult mai mult timp.

Vă prezentăm cinci motive să veniți cu frații sau surorile, fiii sau fiicele, nepoții sau nepoatele pe 11 și 12 decembrie, orele 12:00 și 15:00 la Teatrul Republican „Luceafărul”, la premiera spectacolului „Cincirakvela” de Gheorghii Nahuțrișvili, în regia lui Ion Jitari.

  1. Poveștile îi învață pe copii că în viață există greutăți, dar acestea pot fi depășite.

Cunoscând greutățile eroilor de poveste, le transpunem în viața noastră, observăm elementele care se repetă și avem sentimente similare. Povestea învață copilul despre diversitatea vieții și îi dezvoltă capacitatea de a se orienta în diferite situații de viață.

  1. Poveștile dezvoltă la copii inteligența și stabilitatea emoțională.

În povești copilul află diferite situații, probleme pe care le întâlnește și în viața reală. Personajul de poveste, după cum este și normal, iese cu bine din aceste situații, aducând copilului speranța că și el va putea face față.

  1. Poveștile dezvoltă cultura generală și vorbirea copilului.

Ați observat, desigur, că dacă micuțul ascultă de multe ori aceeași poveste, în curând începe să repete vorbirea corectă a actorilor, cu intonația specifică fiecărui personaj. El poate ruga părinții să-i explice cuvintele necunoscute, dezvoltându-și curiozitatea și dorința de a învăța.

  1. Poveștile dezvoltă capacitățile artistice și imaginația.

Societatea contemporană înaintează cerințe ridicate față de tineri ca specialiști în domeniul lor, iar în afară de cunoștințe, deprinderi și abilități, ei trebuie să dea dovadă de capacități creative și de depășire a unor situații neobișnuite.

  1. Poveștile ne oferă lecții de moralitate.

Cel mai ușor să explicăm copiilor noțiunile de bine și rău, milă, compasiune, mărinimie, dreptate, grijă este să o facem pe baza unor povești. În povești putem găsi situații cu care un copil empatizează mult mai ușor.

Despre ce e povestea: Din pofta pentru putere Vizirul trădează Împăratul. Fiorosul Căpcăun pune stăpânire pe împărăție și pe tezaurul familiei. Prințul fricos cedează, iar lupta cade pe umerii Prințesei care e susținută de feciorul de țărani, Cincirakvela. Să înceapă adevărata luptă pentru tron!

Găsiți biletele pe luceafarul.md și pe iticket.md

Cine se avântă în luptă?

Partizanii:

Cincirakvela – Radu Canțîr

Prințesa – Maria Anton

Prințul – Oleg Macovei

Invadatorii:

Căpcăunul – Andrei Suveică

Sfetnicul – Victor Triboi

Vizirul – Gigi Tabarcea

Străjerii – Oleg Lungu, Oleg Macovei

Mesagerii:

Vulpea – Irina Vacarciuc

Ursul – Victor Triboi

Lupul – Ion Prisăcara

Șacalul – Oleg Lungu

Cine mânuiește povestea?

Regie – Ion Jitari

Pictor costume – Stela Verebceanu

Scenografie – Adrian Suruceanu

Muzică originală – Gigi Tabarcea

Video Mapping – Dinu Covali

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.