Mesajul video al echipei Europa pentru Republica Moldova: „Împreună putem învinge pandemia”

În contextul pandemiei, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadorii Statelor Membre ale UE îndeamnă oamenii să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte măsurile de sănătate publică

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadorii statelor membre ale UE și-au unit eforturile în cadrul unui MESAJ VIDEO prin intermediul căruia încurajează cetățenii Republicii Moldova să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte măsurile de sănătate publică. Având în vedere numărul mare de cazuri de COVID-19 din țară, acest efort comun este esențial pentru a îmbunătăți rata de vaccinare în rândul oamenilor, fapt care ar putea salva vieți și ușura povara asupra sistemului de sănătate.

„Noi, Echipa Europa, vom continua să oferim sprijin cetățenilor acestei țări și sistemului de sănătate în lupta împotriva COVID-19. Pandemia nu s-a terminat! Trebuie să rămânem vigilenți și astfel facem un apel către toți să se vaccineze. Împreună putem învinge pandemia: Rămânem împreună mai puternici!”, Jānis MAŽEIKS, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

În spiritul Echipei Europa, mesajul Ambasadorului Uniunii Europene a fost susținut de alți 16 Ambasadori ai statelor membre ale UE și de șeful Băncii Europene de Investiții (BEI). Toți au încurajat oamenii să continue să fie vigilenți și să respecte măsurile de protecție: să poarte măști, să păstreze distanța fizică și să se vaccineze. De asemenea, aceștia au menționat că Solidaritatea este cea mai importantă valoare în aceste vremuri dificile când țara se confruntă cu un nou val de infecții și decese provocate de COVID-19. Cu această ocazie, reprezentanții misiunilor diplomatice reconfirmă sprijinul Echipei Europa pentru Republica Moldova pentru toată perioada pandemiei și continuă să rămână aproape de cetățeni prin intermediul suportului oferit, inclusiv cel pe termen lung pentru redresarea economiei și a țării în general.


Inițiativa „ECHIPA EUROPA” reprezintă efortul comun al Uniunii Europene și al statelor membre ale UE în a oferi sprijin în contextul pandemiei COVID-19 ca și răspuns la nevoile majore ale țărilor partenere. Răspunsul Echipei Europei este unul global și se axează pe trei priorități:

  1. sprijin în cazurile de urgență;
  2. sprijin în domeniile de sănătate, de aprovizionare cu apă și sanitație, și sisteme de alimentare;
  3. sprijin pentru redresarea socio-economică pentru țările partenere ca acestea să își revină și să se concentreze pe o redresare durabilă, ecologică și digitală.

În Republica Moldova, Echipa Europa a oferit sprijin permanent pentru țăra și cetățenii ei în timpul pandemiei COVID-19, pentru a depăși impactul care l-a avut asupra vieții oamenilor și asupra economiei țării. Pentru următorii trei ani, Uniunea Europeană a anunțat pentru Republica Moldova un Plan de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro, pentru a promova investițiile și a sprijini redresarea cetățenilor afectați de pandemia COVID-19.

Planul de redresare face parte din inițiativa Echipa Europa și se va concentra pe cinci piloni cheie: asistență pentru îmbunătățirea managementului finanțelor publice și a guvernanței economice; sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pentru a le ajuta pe acestea să exporte produsele în UE și să devină mai competitive pe piață prin creșterea capacităților digitale și ecologice; investiții în conexiunile rutieră și feroviară; precum și eficiența energetică pentru reducerea emisiilor; inclusiv crearea locurilor de muncă. Totodată, Planul va stimula educația și capacitatea de angajare a oamenilor și va sprijini reformele structurale în sectorul justiției și în lupta împotriva corupției.

Republica Moldova a fost prima țară europeană care a beneficiat de mecanismul COVAX și de Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene. În ansamblu, UE a sprijinit livrarea a peste UN MILION de doze de vaccinuri pentru cetățenii din Republica Moldova prin mecanismul COVAX sau prin donațiile făcute de către statele membre ale UE în cadrul mecanismului de partajare a vaccinurilor. De asemenea, statele membre ale UE au furnizat bilateral, sau prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, echipament medical esențial pentru salvarea vieților și alte consumabile. Valoarea totală a sprijinului oferit de statele membre ale UE este de peste 20 de milioane Euro.

Acest material este produs în cadrul proiectului „Comunicare strategică și suport pentru mass-media din Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.