image
Sursa foto: facebook

Guvernul, despre așa numitele alegeri „prezidențiale” de la Tiraspol: Au loc în condiții de suprimare a drepturilor omului

La 12 decembrie, curent, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova este preconizată desfășurarea așa-numitor „alegeri prezidențiale”. Biroul politici de reintegrare a emis o reacție în care reiterează că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova.

„„În acest context, reiterăm poziția Guvernului Republicii Moldova că astfel de „alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic. Subliniem că asemenea exercițiu „electoral” se desfășoară în condiții de nerespectare a standardelor democratice internaționale, cazurilor de suprimare sistemică a libertății de exprimare și a pluralismului de opinii, prezenței unei cenzuri informaționale dure în regiune și altor încălcări ale drepturilor omului”, se arată în declarația Guvernului.

Autoritățile de la Chișinău îndeamnă partenerii internaționali să se abțină de la declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a așa-numitelor „alegeri”.

„Asemenea acțiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, se mai spune în comunicatul instituției.

Amintim că Promo Lex a dat publicității marți raportul care reflectă gravele abateri din regiunea transnistreană constate pe parcursul anului 2021 referitor la încălcarea drepturilor omului. Printre acestea: încălcarea dreptului la libera exprimare, la întruniri, a dreptului la viață și de deplasare. Una din cele mai grave fenomene care contribuie la această situație este impunitatea care este la ea acasă în stânga Nistrului. Cei care comit abuzuri știu că nu vor fi pedepsiți, iar oamenii știu că nu are cine le apăra drepturile și nu depun eforturi substanțiale în acest sens.

Noutăţile partenerilor

comentarii: