image
Sursa foto: Guvernul RM

Intensificarea cooperării bilaterale, discutată în cadrul întrevederii dintre premierul Gavrilița și Președintele României

Premierul Natalia Gavrilița, în cadrul vizitei oficiale de la București, a fost primită la Palatul Cotroceni de președintele României, Klaus Iohannis. Întrevederea a avut loc în contextul vizitei doamnei Președinte Maia Sandul la 23 noiembrie, la București și semnării Foii de parcurs actualizate privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova.

Oficialii au apreciat dialogul politic moldo-român și extinderea colaborării în toate domeniile. A fost accentuată importanța intensificării cooperării la nivel guvernamental și implementării rapide a acțiunilor prioritare stabilite în Foaia de parcurs. Documentul prevede acțiuni de susținere a integrării europene a Republicii Moldova și a procesului de reforme democratice, consolidarea comunității de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova, asistență în dezvoltarea economică și socială a țării noastre.

”Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova e un document important care va ghida, la nivel guvernamental, cooperarea dintre statele noastre în perioada următoare, cuprinzând obiective cât se poate de concrete”, a declarat Natalia Gavrilița.

Șefa Executivului de la Chișinău i-a mulțumit domnului Președinte Iohannis, în numele cetățenilor Republicii Moldova, pentru sprijinul substanțial care a fost acordat de-a lungul anilor țării noastre. Premierul Natalia Gavrilița a mulțumit pentru solidaritatea manifestată de statul român față de cetățenii Republicii Moldova în lupta cu COVID-19, dar și în gestionarea crizei gazelor. La rândul său, președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru efortul medicilor moldoveni care au muncit săptămâni la rând alături de medicii de la spitalul modular din Lipțcani.

Oficialii au discutat și proiectele comune din sectorul energetic în contextul finalizării conductei de transport al gazelor naturale Iași - Ungheni - Chișinău cu ajutorul căreia Republica Moldova va putea face pași importanți în asigurarea independenței şi securității energetice.

Prim-ministrul a subliniat că lupta împotriva corupției reprezintă pre-condiția esențială în procesul de transformare a Republicii Moldova într-un stat european modern: Așa vom convinge cetățenii noștri să revină sau să rămână acasă, așa vom consolida instituțiile statului, așa vom atrage tot mai mulți investitori care să creeze locuri de muncă bine plătite pentru cetățeni. Ne dorim mai mulți investitori din România în Republica Moldova, iar Guvernul pe care îl conduc este garanția că oamenii de afaceri vor începe să tratați corect și sprijiniți în țara noastră”, a menționat premierul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: