Criza

VIDEO/ Cum a ajuns „Glorinal” în pragul falimentului, după o întâlnire cu Damir

În timpul guvernării PCRM, despre firma „Glorinal” se spunea că ar aparține lui Oleg Voronin, fiul șefului statului din acea perioadă. Cu toate acestea, Vasile Chirică, fondatorul întreprinderii, astăzi dă asigurări că nici nu-l cunoaște pe feciorul președintelui comunist.

Totuși, compania s-a dezvoltat între timp, reușind să construiască mai multe obiecte de menire socio-culturală, precum și o mulțime de blocuri de locuit în Chișinău. Lucrurile au luat o întorsătură defavorabilă pentru „Glorinal” în anul 2017, odată cu multiplele atacuri ale regimului Plahotniuc împotriva mediului de afaceri.

Întâmplător sau intenționat, s-a întâmplat după ce doi investitori în construcția unor complexe de clădiri, frații Vladimir și Oleg Nemțanu, au solicitat prin judecată să li se restituie banii alocați de către ei pentru edificarea imobilelor respective. În continuare, în termen record, timp de numai 12 zile, activitatea companiei a fost blocată până în prezent.

În filmul „Rezoluțiunea”, realizat de Pavel Păduraru pentru Jurnal.md, se arată că această stare de lucruri a fost bine gândită și organizată cu implicarea unor avocați, judecători, procurori și executori judecătorești de tristă faimă, care pe alocuri au recurs la evidente nelegiuiri doar pentru a-l lipsi pe Vasile Chirică de control asupra afacerii sale.

Capul operațiunii, potrivit fondatorului Glorinal, a fost nimeni altul decât finul lui Plahotniuc, Dorin Damir, în prezent acuzat în două dosare penale, cu care omul de afaceri s-a întâlnit atunci de două ori.

Până în prezent, din cauza debandadei create și a sechestrelor aplicate pe toate activele întreprinderii, există zeci de persoane care nu-și pot înregistra la Cadastru dreptul de proprietate asupra apartamentelor. Iar fondatorul companiei este învinuit într-un dosar penal, care se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, de abuz de serviciu, delapidarea averii străine, escrocherie, falsificare de acte și altele.

Menționăm că Vasile Chirică a fost reținut pe 7 septembrie 2020, chiar în ziua în care urma să prezinte unor jurnaliști un set de materiale despre atacul la adresa „Glorinal”.

Această situație i-a creat impresia că Damir ar fi avut influență asupra justiției și procurorilor chiar și după fuga nașului său din R. Moldova. Cu atât mai mult cu cât, în cele 42 de zile pe care le-a petrecut în detenție, precizează Chirică, el nu a fost audiat de către procurori nici măcar o singură dată.

Pentru a afla cine sunt persoanele implicate în acest caz și care sunt reacțiile acestora la acuzațiile lui Vasile Chirică, urmăriți fimul „Rezoluțiunea”.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *