Slusari: Doamna Stamate, nu vreți să vă dați demisia din șefia Comisiei Juridice?

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari crede că președinta Comisiei Juridice ar trebui să examineze posibilitatea de a demisiona. Asta după ce Olesea Stamate a promovat în Parlament avizul de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională, fără un aviz pozitiv în acest sens din partea Guvernului, iar acest lucru contravine Constituției.

Foto: Colaj UNIMEDIA
„Președinta comisiei juridice promovează în funcția de judecător la Curtea Supremă a Justiției o persoana din anturajul lui Plahotniuc, care are un act de incompabilitate de la ANI și suspiciuni mai mult decât rezonabile de îmbogățire ilicită.
Aceeași doamnă, în direct, la un post de televiziune, a demonstrat incompetență crasă în ceea ce ține de procedura sesizării Curții Constituționale pe subiectul interzicerii partidelor politice și colegul meu Dinu Plîngău era nevoit să-i dea lecția privind cunoașterea codului jurisdicției constituționale.
Dar culminarea nihilismului juridic s-a produs atunci când doamna președintă a comisiei a înaintat în plen un amendament, care prevede creșterea cheltuielilor bugetare în vederea majorării sporurilor cu 100% pentru personalul Curții Constituționale și care a fost avizat NEGATIV de Guvern.
Adică șefa comisiei juridice a propus conștient să fie încălcată Constituția, motiv pentru care reprezentanții Platformei DA și PAS în legislativul precedent mai multe ori s-au adresat cu sesizări la Curtea Constituțională și căștigau procese.
În contextul acestor acțiuni de discreditare a ideei statului de drept, am o întrebare simplă: Doamna Stamate, nu vreți să vă dați demisia din șefia comisiei Juridice?”, a declarat Alexandr Slusari.



Salariile celor 5 judecători ai Curții Constituționale practic se vor dubla, după ultimele modificări adoptate luni de către Parlament. Fostul premier Chicu a venit cu unele calcule și a criticat dur votul PAS pentru aceste majorări.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere - majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a spus că este „clar de ce deputații PAS nu au acceptat propunerea Platformei DA și nu au dorit să voteze în lectura a doua proiectul lui Vasile Năstase privind limitarea salariilor nesimțite ale demnitarilor de stat”.

Cu explicații a venit și prim-ministra Natalia Gavrilița, care a spus că salariile tuturor categoriilor au fost majorate, dar cu 100 de lei, iar Curtea Constituțională trebuie protejată de „diferite grupări de interese”.

„Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru ca această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”, a declarat, la rândul său, liderul interimar PAS, Igor Grosu, unul dintre autorii amendamentului de majorare a salariilor până la 82 de mii de lei.

Atât politica bugetar fiscală cât și bugetul de stat pentru anul 2022 au fost votate de către deputați PAS.


Pub