Marina Tauber: Jumătate din membrii CEC lucrează oficial și la Președinție, Guvern sau Parlament

Jumătate din membrii Comisiei Electorale Centrale care au votat pentru excluderea Marinei Tauber din cursa electorală sunt consilierii Maiei Sandu, Igor Grosu și ai Nataliei Gavrilița, fiind angajați oficial, cu acte în regulă, la Președinție, Parlament și Guvern. Acuzația vine de la deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber. Membrii CEC vizați de parlamentară nu au venit deocamdată cu o reacție.

Foto: Marina Tauber

„Primul „independent” de la CEC este Sergiu Gurduza. Pe lângă funcția de membru CEC, acesta este în continuare CONSILIER în cabinetul președintelui Parlamentului Igor Grosu. Cum să fie acest ins imparțial, din momentul în care șeful său nu este Codul Electoral, ci Igor Grosu? Următoarea „independentă” este Ludmila Lupașco. Doamna, pe lângă funcția de membru al CEC, este, atenție, consultant principal și șef-adjunct al Direcției juridice din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Mai pe înțelesul tuturor, șefa Ludmilei Lupașco este Maia Sandu. Cum poate ea, în calitate de membru CEC, să ia decizii în mod independent și echidistant, dacă este în același timp subordonata directă a Maiei Sandu? A treia persoană „echidistantă și imparțială” este Alexandru Musteață. Acesta, pe lângă funcția de membru al CEC este și consilier la Guvern în cabinetul prim-ministrului Natalia Garvrilița”, a declarat Marina Tauber.

Pe lângă cei trei, „un alt membru CEC apropiat puterii este Pavel Postică, care a fost numit membru CEC la propunerea directă a Maiei Sandu”.

„Cum pot acești oameni să ia decizii independente? Cum pot ei pretinde că sunt imparțiali, când șefii lor sunt oponenții noștri politici? Tot ce v-am spus este strigător la cer. Puteau oare aceștia să ia decizii care să îi dezavantajeze pe șefii lor. Este, evident, o întrebare retorică. Nu încape în nicio logică. Statul Republica Moldova nu poate să aibă viitor cu astfel de practici. Nu înțeleg de ce toți tac și toți închid ochii la toate aceste fărădelegi. În oricare alte circumstanțe, oricare altă guvernare ar fi fost taxată dur: și de ong-uri, și de ambasade, și de alte organizații. La noi e tăcere”, a declarat Marina Tauber.

Tauber a mai amintit despre conferința de presă a avocaților, care au prezentat miercuri încălcările și abuzurile comise de CEC și judecători în cazul eliminării candidatului Partidului „Șor” din cursa electorală.

„Bătaia de joc la care am fost supusă eu personal, de rând cu locuitorii municipiului Bălți, în urma deciziei abuzive a Comisiei Electorale Centrale, a scandalizat o țară întreagă. Toți au văzut încălcările comise de membrii CEC, care au votat această decizie ilegală, toți au văzut nesimțirea judecătorilor, care, în lipsa unor probe elementare, au luat decizii contrar legii. Avocații care m-au reprezentat în instanță și care au luptat pentru dreptul oamenilor din Bălți pentru a-și alege singuri primarul pe care îl vor au prezentat ieri într-o conferință toate abuzurile, cu lux de amănunte. Acum pregătesc dosarul pentru CEDO, unde, suntem siguri în proporție de sută la sută, că vom câștiga și ni se va face dreptate”, a mai punctat Marina Tauber.

Membrii CEC nu au comentat aceste acuzații. Anterior însă instituția a respins orice afiliere politică și a declarat că adopta legile exclusiv în baza legislației electorale.


Pub