Șeful Inspectoratului de Mediu explică situația cu cele 12 mil. lei - amenda aplicata Apă-Canal, după acuzațiile lui Ion Ceban

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, explică situația cu cele 12 milioane de lei aplicate drept amendă S.A. Apă Canal Chișinău, fapt care a provocat indignarea primarului general, Ion Ceban, și califică acuzațiile aduse drept „având un caracter eronat și fiind departe de adevăr”.

Foto: captura ecran

Potrivit lui Ion Bulmaga, acțiunile Inspectoratului pentru Protecția Mediului au fost în conformitate cu legislația în vigoare și cu legea cu privire la controlul de stat asupra activității de întreprinzător, iar amenda a fost aplicată după un control la Stația de Epurare, din subordinea Apă Canal Chișinău, în urma căruia s-a depistat că apele râului Bîc sunt poluate cu salmonela.

„Activitățile de control în cadrul Stației de Epurare Chișinău au fost demarate în baza unei sesizări parvenite de la Centrul de Sănătate Publică a mun. Chișinău, înaintată pe 2 adrese: la Apă Canal Chișinău și la Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău, care viza faptul că în amonte de Stația de Epurare, specialiștii Centrului de Sănătate Publică au depistat salmonela, fapt ce denotă calitatea defectuoasă a procesului de epurare a apelor uzate. Noi, ca organ de control responsabil de activitățile de protecție a mediului în mun. Chișinău, eram obligați prin lege în baza sesizării respective, să întocmim toate actele prevăzute de lege și să inițiem un control inopinat la obiectul dat. Cu respectarea procedurii, au fost perfectate actele respective, introduse în programul Cancelariei de Stat, a fost implicat Laboratorul de referință de mediu al Agenției de Mediu și la 13 septembrie am inițiat controlul, care a durat câteva zile. A prelevat probe atât Laboratorul de referință de mediu al Agenției de Mediu, cât și laboratorul dumnealor. Anterior efectuării controlului, Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău a informat Inspectoratul de Poliție Ciocana, Primăria comunei Bubuieci, care este amplasată în avalul râului Bîc, Direcția municipală pentru siguranța alimentelor, despre poluarea râului cu salmonela, pentru ca aceste servicii să ia măsurile prevăzute de lege, pentru a informa populația că în amonte de Bîc este această bacterie. Unii agricultori admit irigarea terenurilor sale agricole cu apă din râul Bîc”, a informat Ion Caliniuc, șef adjunct al Inspectoratului pentru Protecția Mediului Chișinău.

„Procesul verbal de control a fost semnat în comun cu reprezentantul Apă Canal Chișinău, care a menționat că nu este de acord u depășirile unui parametru, dat fiind faptul că Stația nu a fost proiectată în acest sens. Procesul verbal nu a fost atacat în modul stabilit de legislație. În același timp, Laboratorul de referință ne-a prezentat rezultatele analizelor, în baza cărora a fost calculat și un prejudiciu cauzat mediului, dat fiind faptul că analizele de laborator au demonstrat că există depășiri la componenta azot de amoniu de 6,8 ori în avalul râului Bîc, ceea ce donotă că Stația de Epurare lucrează insuficient și este admisă poluarea mediului. Ulterior a fost citat contravenientul și urmează să ne facem meseria în continuare, până la urmă, indiferent de acord sau dezacord”, a mai adăugat Ion Caliniuc.

Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului susține că se atestă și alte încălcări: „Apă Canal Chișinău, în afară de faptul că prezintă un management defectuos la Stația de Epurare în paralel contractează cu agenții economici care își desfășoară activitatea în mun. Chișinău și preiau de la aceștia ape uzate, cu un conținut de poluanți ridicat, asumându-și niște riscuri. Acest lucru a fost depistat în cadrul mai multor controale. Anterior a mai fost inițiat un dosar penal pe acest fapt, iar Procuratura s-a expus.

„Înțeleg supărările factorilor de decizie din cadrul Apă Canal Chișinău și din cadrul Primăriei, dar sănătatea oamenilor și protecția mediului nu pot fi puse la dubii, sunt o prioritate națională, care prevalează asupra oricărei activități, indiferent cine și cum o practică. Îmi pară rău că acești factori de decizie pun mai presus aspectul economic decât aspectul ecologic, deși ar trebui să fie invers. Poluarea componentelor de mediu nu poate fi nicidecum trecută cu vedere, nu vom tolera și nu vom închide ochii la abterile care se fac nu doar pe teritoriul mun. Chișinău”, a punctat Bulmaga.

„Aspectul financiar nu ține de competența noastră. Dumnealor trebuie să vireze acest prejudiciu în bugetul de stat, dacă nu se vor conforma, urmează niște proceduri legale, pe care le vom demara. Este o problemă mult mai complexă decât o vede domnul primar, cu tot respectul”, a conchis Ion Bulmaga.



Astăzi, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a declarat că actuala guvernare face un „atac raider” asupra întreprinderilor municipiului Chișinău. „Stau și au departamente întregi, inclusiv în servicii, și gândesc planuri cum să atace Primăria municipiului Chișinău”, a spus Ceban.

Edilul s-a referit la situația creată la stația de epurare gestionată de Apă Canal: „La data de 17 august 2021 de către Centrul de Sănătate Publică Chișinău au fost preluate probe din râul Bîc, aproape de stația de epurare. Pe data de 7 decembrie, reprezentanții Apă Canal s-au prezentat conform citațiilor la Inspectoratul pentru Protecția Mediului Chișinău, unde verbal i-au informat despre un prejudiciu de 12 mil. lei, care trebuie să fie achitați de către Apă Canal acestei guvernări. Pe data de 14 decembrie urmează să se prezinte șeful Stației de Epurare, pentru a i se semna procesul verbal și prejudiciul, deși, începând cu venirea mea la funcție, despre toate aceste probleme de la stația de epurare am vorbit mereu și au fost sesizate toate instituțiile competente, inclusiv, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția de Mediu.

Dacă acești fraieri de la Guvernare vor să delapideze nu doar cu 12 milioane, întreprinderea, noi nu putem să facem alt lucru decât să închidem întreprinderea și lasă să clarifice ei, iar problema de a construi stații de preepurare pe teritoriul lor trece la dumneavoastră, stimată guvernare, nu la municipalitate, deci la nivel municipal vom crea o Comisie internă pe acest caz pentru a studia în detalii, iar după ne rezervăm dreptul de a ataca în instanță această decizie de încercarea de falimentare, deci tentativă de falimentare a Întreprinderii municipale Apă Canal. Toată lumea știe că și așa instituția se află într-o situație complicată”, a declarat Ceban.


Pub