„Tabelul magic” al Alei Nemerenco cu cifrele deceselor de Covid întârziate: Balanța vieții nu e una contabilă

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu explicații și completări referitor la statisticile raportate cu întârziere privind decesele cauzat de Covid-19. Aceasta susține că „nu e grav că nu s-au raportat aceste cifre la zi, am explicat și în conferința de presă – instituțiile munceau sub o presiune nebună, prioritatea medicilor era de a salva vieți”. „Balanța vieții nu e o balanță contabilă”, menționează ministra

Foto: UNIMEDIA

„Deoarece am oferit 15 ani din viața mea profesională și predării/cercetării, îmi doresc din toată inima ca orice analiză să fie pregătită cu acuratețe, iar comentatorul de azi să identifice în care coloană a magicului său tabel va adăuga următoarele cifre neraportate în statistica deceselor de Covid-19, deși au fost înregistrate în perioada 1 martie 2020 – 6 august 2021:

- 455 cazuri neraportate la timp de către instituții (111 în 2020 și 354 – în 2021)

- 115 cazuri raportate de către instituții la timp dar neraportate mai departe de ANSP

- 46 cazuri care se află în prezent în proces de clarificare a unor nonconformități în îndeplinirea certificatelor de deces

- 70 cazuri care se află în proces de verificare și validare (15 – din 2020, 55 – din 2021)

Total 686 cazuri. Cât și altele care din 6 august până în noiembrie erau raportate drept cazuri noi, deși se trăgeau tot din perioada anterioară – către 1-2-3-4 în zi, uneori și mai multe. Voi reveni cu cifra exactă - dar se acumulează câteva sute.

Multe țări s-au confruntat cu probleme de evidență a cazurilor de deces.

Problema noastră actuală este cum să le raportăm în sistemele de statistică internaționale deoarece vom înregistra în diagrama deceselor pe regiune un salt enorm de circa 1000 cazuri într-o singură zi. Am solicitat ajutorul OMS pentru a efectua cât mai corect acest exercițiu.

Nu e grav că nu s-au raportat aceste cifre la zi. Am explicat și în conferința de presă – instituțiile munceau sub o presiune nebună, prioritatea medicilor era de a salva vieți.

E grav însă când așa-zișii politicieni se apucă de evidențe contabile și analize în bobi. Balanța vieții nu e o balanță contabilă”, a scris Nemernco pe rețele.

Secretara de Stat de la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolăesc a declarat anterior într-o conferință de presă că „în statisticile din luna octombrie și noiembrie s-au regăsit și cazurile de deces care au suvernit cu mai mult de zece luni în urmă”.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit și anterior cu explicații privind procesul de raportare a numărul deceselor din cauza Covid-19. Aceasta a menționat că s-au depistat mai multe nereguli. Ministra a declarat că mai mulți medici și conducători de instituții, nu raportau la timp cazurile de deces „acestea ajungeau să fie incluse în raportul național abia după câteva zile, uneori săptămâni, luni, avem și cazuri care au fost depistate la o distanță de un an”, a spus Nemerenco.

Reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au susținuto conferință de presă privind raportarea cazurilor de decese provocate de Covid-19. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a explicat de ce cazurile din trecut sunt raportate în statisticile din prezent.

Ministerul Sănătății a anunțat la data de 11 noiembrie despre decesul a 70 de persoane din cauza Covid-19. Instituția a precizat că o parte din cazuri înregistrate anterior, dar raportate ieri.


Pub