„Медвежья услуга adusă Curții”. Năstase: Doamna Stamate a citit pe ascuns un amendament, fără avizul Guvernului. Acum CC va examina o sesizare la propriile salarii

Fostul președinte al Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „dublarea salariile judecătorilor CC este o decredibilizare și o ofensă adusă Curții”, iar amendamentul prezentat de președinta Comisiei Juridice, Olesea Stamate, „fără avizul Guvernului”, dacă este „o favoare”, trebuia „să fie făcută constituțional”. „Curtea va avea de examinat o sesizare. Cui a servit chestia aceasta?”, a declarat Năstase în platoul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Este o медвежья услуга (nr. favoare în urma căreia are de pătimit cel căruia îi este oferită). Doamna Stamate, scuzați dar nu mai pot deja, citește un text acolo, pe ascuns, ca să rețineți. Asta m-a deranjat foarte mult, spune: dublăm salariile judecătorilor la Curtea Constituțională. Guvernul nu dă avizul. Este o decredibilizare și o ofensă adusă Curții, pentru că în momentul de față Curtea va avea de examinat o sesizare.

Cui a servit chestia aceasta?

Ceea ce m-a deranjat la doamna Olesea Stamati, de ce a hotărât ea să ne spună: modificarea unui amendament cu articolul la articolul cutare și a dat microfonul la o parte. De ce doamnă nu ne spui mai departe despre ce este vorba?”, a declarat fostul președinte al Platformei Da.

Acesta a mai spus „chiar dacă vrei să le faci o favoare, fă-o constituțional”.

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari crede că președinta Comisiei Juridice ar trebui să examineze posibilitatea de a demisiona. Asta după ce Olesea Stamate a promovat în Parlament avizul de majorare a salariilor judecătorilor de la Curtea Constituțională, fără un aviz pozitiv în acest sens din partea Guvernului, iar acest lucru contravine Constituției.

Între timp, deputații PSRM au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională amendamentul ce majorează salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională până la 82 de mii de lei, întrucât Guvernul l-a avizat negativ.

Ex-premierul Ion Chicu s-a întrebat ce va apăra Domnica Manole, dacă amendamentul cu pricina, avizat negativ de Guvern, va ajunge pe masa magistratei. „Va apăra Constituția, care a fost încălcată sau salariul propriu de 90 de mii de lei?”, a comentat Ion Chicu.

Salariile celor 5 judecători ai Curții Constituționale practic se vor dubla, după ultimele modificări adoptate luni de către Parlament. Fostul premier Chicu a venit cu unele calcule și a criticat dur votul PAS pentru aceste majorări.

Avocatul Ion Dron a catalogat drept „o mită dată la vedere - majorarea salariilor judecătorilor CC până la 82 000 lei”, iar fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a spus că este „clar de ce deputații PAS nu au acceptat propunerea Platformei DA și nu au dorit să voteze în lectura a doua proiectul lui Vasile Năstase privind limitarea salariilor nesimțite ale demnitarilor de stat”.

Cu explicații a venit și prim-ministra Natalia Gavrilița, care a spus că salariile tuturor categoriilor au fost majorate, dar cu 100 de lei, iar Curtea Constituțională trebuie protejată de „diferite grupări de interese”.

„Înțeleg că vine în disonanță cu ce am promis noi, dar vreau să mă adresez către cetățeni, credeți-mă această instituție noi trebuie să o flancăm, pentru ca această instituție e cea de care depinde foarte mult cum la un moment dat vor evolua lucrurile în țară”, a declarat, la rândul său, liderul interimar PAS, Igor Grosu, unul dintre autorii amendamentului de majorare a salariilor până la 82 de mii de lei.

Atât politica bugetar fiscală cât și bugetul de stat pentru anul 2022 au fost votate de către deputați PAS.


Pub