Corăbioare din cartofi „Mai vreau una!

Noroc! Săptămâna aceasta Bojica s-a uitat la mercurul din termometre, apoi s-a uitat în debara și a dat de înțeles că e timpul de experimentat cu niște cartofi. Probabil nu o dată ați auzit că ceea are cartoful mai nutritiv de oferit se află în coaja lui și că cea mai bună metodă de a-i găti este să-i coci cu tot cu coajă.

Mulți ani în urmă am gustat la Moscova pentru prima dată potato jacket – o rețetă populară în Marea Britanie și SUA de cartof cu coajă, crocant pe exterior și cu o umplutură tare sățioasă și cremoasă. Acest fel de a mânca cartofii are rădăcini interesante. Pe la mijlocul sec. XIX, pe străzile din Londra, vânzătorii ambulanții vindeau din toamnă și până în la sfârșit de iarnă chiar și 10 tone de potato jacket copți pe zi. Era cea mai bună rețetă pentru a o lua cu tine în drum, a umple rapid stomacul și a te încălzi iarna. 

Ce are atât de special rețeta de „potato jacket”? Combinația perfectă de ingrediente pentru a savura un cartof: cașcaval, șuncă (sau somon afumat), ceapă prăjită, ceapă verde și smântână. Iar dacă-i serviți cu o salată de varză murată, o să vă lingeți pe degete. Și e suficient să vă gătiți câte un cartof per membru de familie. Vă asigur că nu rămâneți flămânzi. 

Ingrediente:

4 cartofi mari (dar eu recomand să mai adaugi unul de rezervă, că-i tare gustos)

1 ceapă roșie

șuncă afumată sau somon afumat (merge și o conservă de pește)

1 legătură ceapă verde

300 gr cașcaval

150 gr smântână

3 căței de usturoi

3 lng de bere brună

un pumn de măsline fără sâmbure

paprika

sare și piper

o lămâie

Etape:

  1. Pornește cuptorul la 250 grade. Spală bine cartofii, taie-i în jumătate. Așterne o foaie de copt peste o tavă, unde bine cartofii cu ulei, sărează și piperează, presară paprika peste ei și pune-i la cuptor pentru vreo 20-25 min, testând periodic cu o scobitoare dacă s-au copt.
  2. Cât cartofii se coc, taie ceapa cubulețe, rade cașcavalul, taie șunca și măslinele, toacă mărunt ceapa verde. Curăță usturoiul și strivește-l într-un bol.
  3. Rumenește bine ceapa. Adaugă pe final 3 lng de bere brună pentru aromă.
  4. Când cartofii sunt bine copți, scoate-i de la cuptor și cu ajutorul unei linguri mici scobește pulpa din interior, lăsând doar pereții.

     

  5. Returnează acest amestec în fiecare cartof și presară un pic de cașcaval deasupra. Pune cartofii la cuptor pentru încă 10 min. Amestecă pulpa de cartof cu ceapa, șunca, măslinele și o parte din cașcaval. 
  6. Amestecă între timp smântână cu usturoiul și ceapa verde. Rade un pic de zest de lămâie. 
  7. Servește cartofii cu sosul de smântână.

Dacă ai ceva murături la gospodărie, e tocmai rețeta potrivită pentru a le scoate la rampă.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.