Moldova capturată în era lui Plahotniuc. Sturza: Mii de funcționari primeau plicuri. În top erau și unii de la CC

09 Dec. 2021, 14:43
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2021, 14:43 // Slider //  Lupu Eduard

Pe timpul guvernării Partidului Democrat, liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc a capturat instituțiile statului, iar bugetul unui partid se ridica la peste un milion de euro. Bani erau direcționați pentru salariile în plic ale funcționarilor, explică fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza, care a comentat recenta majorare de salarii ale judecătorilor constituționali.

În perioada mai puțin faimoasă de capturare a statului, un ministru proaspăt trimis la plimbare de către Plaha, pentru umblatul la borcanul cu miere fără voia stăpânului, îmi povestea cu multă umilință că a fost cruțat și i se va mai plăti și solda încă pe șase luni. Cât? Zece mii de USD pe lună în plic. Vine curierul și pac… plicul cu solda! Un șef de organizație sportivă se tot crucea, vine solda de la Plaha, doar că în bancnote mărunte – de 5 și de 10 lei. Și culmea! În pungi cu sigla cu trei trandafiri”, explică Sturza.

În opinia omului de afaceri, așa a funcționat Republica Moldova, iar în prezent acest sistem este în pericol.

Mii de funcționari publici de toate rangurile: activiști de partid, procurori, polițiști, judecători, influenceri, jurnaliști, bloggeri, lunar, primeau „plicuri”. De la câteva sute de euro la zeci de mii. În top erau și unii de la CC. La un moment dat, când încă mai era și Filat în scenă, se făcea un fel de aucțion, cine dă mai mult. Dacă la începuturi, prin 2010, bugetul la negru al unui partid „mare” era de 300-400 mii de euro, păi în 2019 ajunsese la 1-1,2 milioane lunar!”, a punctat Sturza.

Fostul premier afirmă că la acea vreme exista o corupție generalizată

În plus, de la corupție generalizată, dar foarte bine controlată de Plaha & Co mai cădeau „firimituri” și la alții. Din subvenții, investiții, vamă, fisc… Astăzi, acest „sistem” e în mare pericol! Cel puțin, cu plicurile de la partid. Mai e ceva la socialiști și Șor. Jale mare! Culmea e că cei mai mari contestatari ai măririi salariilor celor de la CC, parlament și (ce obrăznicie!) șefului statului sunt cei care au beneficiat ani la rândul de „plicuri”. Și a fost OK moral și corect social”, a opinat omul de afaceri.

Fostul premier se întreabă retoric, „Dar cât de moral este ca noi, cetățenii, să angajăm și să încredințăm soarta și viața noastră unui șef de stat pe care îl plătim cu… 800 de euro. Mai puțin decât un inginer începător de la mine din fabrică. Un ministru care gestionează bugete de miliarde – cu 700 de euro? Nu ar fi mai util să discutăm despre această situație bizară când cei aleși de noi sunt plătiți mai rău ca o angajată din alimentația publică de la Piața Centrală? Vrem performanță, vrem integritate? Păi pe stomacul gol și cu pantalonii rupți în fund e mai greu…”

Omul de afaceri spune că cu majorarea salariului judecătorilor de la Curtea Constituțională s-a greșit. „Prea mare a fost „pasul”, prea puțină transparență și explicații. Cineva a venit și s-a impus, cam brutal și lipsit de simț politic. Ca rezultat, avem o primă fractura  între „ramuri”. A meritat?”

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:22
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
25 Apr. 2024, 12:22 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

În perioada 6-8 septembrie la Butuceni, unul dintre cele mai frumoase sate din Moldova va avea loc TechVillage. Evenimentul are scopul să ajute startupurile din Republica Moldova, România și Ucraina să ridice o rundă de finanțare. Circa 50 de startup-uri și investitori internaționali se vor reuni pentru a stabili noi parteneriate.

Timp de 3 zile, participanții vor fi implicați în diverse activități rurale și de business, menite să creeze o conexiune strânsă. Astfel, va fi promovat și turismul rural, iar oaspeții vor descoperi Republica Moldova ca destinație turistică.

Agenda include activități precum Fire Side Chat, Pitching, ședințe individuale de mentorat, cină în stil moldovenesc în aer liber, activități de networking.

TechVillage creează un mediu de colaborare în care startup-urile și investorii interacționează direct, schimbă idei și identifică oportunități de colaborare.

Dacă ești investitor, participă la eveniment și susține talentele din regiunea CEE cu investiții sau suport în dezvoltarea afacerii.

Dacă ești fondator de startup nu rata șansa să cunoști investitorii și să ridici o nouă rundă de investiții sau să găsești suport pentru a crește afacerea. 

Pentru a participa la eveniment solicită o invitație pe acest LINK. Pentru a asigura calitatea, organizatorii își rezervă dreptul de a selecta participanții.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău