(studiu) Mai mult de jumătate dintre moldoveni își doresc să aibă cel puțin trei copii în familie

familie_cu_multi_copii
Foto: doxologia.ro

În Republica Moldova, mai mult de jumătate din populație consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin trei, în timp ce în realitate au mai puțin de doi, iar 15 % din populație intenționează să plece din țară în următorii ani, arată datele celui mai complex studiu demografic din istoria Republicii Moldova – Generații și Gen (GGS), lansat pe 8 decembrie de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit studiului, moldovenii din sudul țării își doresc mai mulți copii (2,9 copii) în comparație cu cei din regiunea de nord (2,5 copii).

De asemenea, 52 % dintre bărbați și 57 % dintre femei consideră că numărul ideal de copii într-o familie trebuie să fie cel puțin trei, în timp ce 44 % dintre bărbați și 40 % dintre femei cred că numărul ideal este de doi copii în familie.

UNFPA

O altă concluzie a studiului este că bărbații (18,1 %) care nu au niciun copil au mai mari intenții de a avea copii în următorii trei ani decât femeile (7,5 %).

Rata intenției femeilor (16,6 %) și a bărbaților (14,6 %) care au deja doi copii este aproape identică la capitolul intenții de a avea copii în următorii trei ani.

Ce ține de preferințele privind sexul copilului, atât femeile (27 %), cât și bărbații (29 %) au invocat că își doresc mai mult băieți. Totodată, pentru majoritatea dintre aceștia sexul copilului nu contează.

UNFPA

12 % dintre femei și unu dintre 10 bărbați au declarat că au probleme de concepere a unui copil, în special populația din orașe și din municipiul Chișinău. 16 % dintre cupluri au dificultăți în conceperea celui de-al doilea copil, iar cauza infertilității nu a fost identificată la jumătate dintre cei care au probleme de concepere.

Totodată, datele GGS arată că numai 5 % dintre moldoveni simt că au reușit să atingă un echilibru între viața de familie și cea profesională. Cele mai epuizate sunt femeile (70 %), care în proporție de peste 80 la sută sunt responsabile de pregătirea meselor, în special în familiile cu copii.

Studiul GGS a cuprins peste 10 000 de respondenți din peste 153 de localități ale Republicii Moldova. Datele GGS includ analiza a peste 100 de indicatori care vizează schimbările demografice din țară. Studiul se va realiza în trei valuri, o dată la trei ani, pentru a vedea în timp schimbările din societate, reprezentând astfel un suport puternic pentru factorii de decizie, mediul academic și societatea civilă în promovarea unor politici bazate de evidențe, precum și în mai buna înțelegere a aspirațiilor și nevoilor femeilor și bărbaților, tinerilor, adulților și seniorilor din țara noastră. Totodată, datele studiului vor fi utilizate pentru monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și implementarea agendei Conferinței Internaționale pentru Populație și Dezvoltare.

Populația de referință pentru cercetarea GGS o reprezintă persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 79 de ani cu reședință obișnuită în Republica Moldova, care locuiesc în clădiri rezidențiale.

GGS a fost realizat în Republica Moldova de către UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Demografic Interdisciplinar Neerlandez (NIDI), Fondul Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU și Biroul Național de Statistică. GGS a fost realizat în cadrul unui Program global efectuat până în prezent în peste 24 de țări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente