Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat oficial sfârşit

Olaf Scholz a fost votat de parlamentarii germani din Bundestag, fiind astfel confirmat în funcția de cancelar al Germaniei. În vârstă de 63 de ani, social-democratul Scholz va conduce un guvern de coaliție care preia responsabilitatea guvernamentală federală de la Angela Merkel după 16 ani de mandat, transmite Deutsche Welle.

Foto: digi24.ro

Olaf Scholz a fost votat de Parlamentul german, unde coaliția pe care a format-o alături de Partidul Verzilor și Partidul Liber Democrat are o majoritate substanțială, scrie digi24.ro.

Predarea puterii marchează încheierea carierei politice întinsă pe 31 de ani a Angelei Merkel. Noua alianță reprezintă, de altfel, sfârşitul celor mai bine de 16 ani de guvernare ai Angelei Merkel, care a ales să nu mai candideze pentru un alt mandat. Merkel a gestionat unele dintre cel mai grave crize de la începutul secolului XXI prin care a trecut Germania şi Europa: criza zonei euro, criza migraţiei, dar şi Brexitul.

Votul de dimineață din Parlamentul federal al Germaniei a fost secret și fără dezbateri, fiind considerat o simplă formalitate.

395 de voturi din 707 exprimate au fost pentru ca Olaf Scholz să devină noul șef al guvernului Germaniei. Cu toate acestea, nu toți membrii așa-numitei „coaliții de semafor” a lui Scholz au votat pentru instalarea în funcție a acestuia. Dacă ar fi făcut-o toți parlamentarii coaliției, Scholz ar fi primit 416 voturi. De cealaltă parte, cei care s-au opus au fost în număr de 303, iar 6 parlamentari s-au abținut.

Social-democratul va prelua oficial postul după o întâlnire cu președintele Frank-Walter Steinmeier și o scurtă ceremonie de învestire. Este un nou început, după 16 ani în care guvernul a fost condus de conservatoarea Angela Merkel. Dar în același timp nu vorbim despre o ruptură. Scholz a promis continuitate – exact ce își doresc germanii. 


Pub