Dosarul anabolizantelor, în care e vizat ex-ambasadorul Neguța, pe masa magistraților: Procurorii au finalizat investigațiile

Dosarul anabolizantelor transportate într-un automobil arondat ambasadei Moldovei la Moscova a fost trimis în judecată. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCCOS) a terminat urmărirea penală și „a trimis în judecată dosarul penal de învinuire a fostului ambasador al Moldovei la Moscova și a șoferului automobilului reprezentanței diplomatice, în care au fost găsite anabolizante, transportate prin contrabandă”.

Foto: UNIMEDIA

Procurorii PCCOCS anunță că urmărirea penală pentru stabilirea celorlalți făptuitori continuă, cu individualizarea acțiunilor și circumstanțelor faptei, precum și pentru identificarea premiselor care au generat și au permis comiterea fărădelegii. Suplimentar, procurorii anunță că au dispus desfășurarea investigațiilor financiare-paralele, care sunt în curs de derulare.

„Amintim, tentativa de contrabandă a fost contracarată la postul vamal Palanca, în decembrie 2020. Ulterior capturării mărfii, oamenii legii au estimat valoarea anabolizantelor ridicate la peste 8,4 milioane lei. Menționăm că, pe lângă anabolizante, autoritățile au depistat și substanțe psihotrope în marfa examinată. Lotul de marfă continuă să fie păstrat în camera corpurilor delicte a Serviciului Vamal.

Potrivit legii, fapta incriminată se pedepsește cu închisoare pentru un termen de la 3 la 10 ani”, prezintă comunicatul.

Dosarul „anabolizantelor diplomatice” se afla în faza pre-finală, la data de 15 septembrie. Într-un comunicat de presă emis de PCCOCS, instituția precizează că nicio persoană investigată în acest dosar, nu a fost scoasă de sub urmărire penală.

Procurorii PCCOCS astăzi l-au pus sub învinuire pe fostul Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă. Acesta a fost recunoscut și audiat în calitate de învinuit pentru complicitate la contrabandă.

Rugat să comenteze acuzațiile care i se aduc, Neguța a menționat că problema nu este la el și nu este implicat în dosar.

În același dosar, anterior a fost arestat șoferul microbuzului cu numere diplomatice, reținut la începutul lunii decembrie la postul vamal Palanca cu mai multe cutii cu anabolizante, precum și o altă persoană învinuită că ar fi avut tangență cu acest caz.

Substanțele au fost depistate în autoturism pe 5 decembrie 2020, de către Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate, iar potrivit estimărilor, evaluarea lotului se cifrează la peste 8 milioane de lei.

În urma intentării unui dosar penal pe acest caz, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, a fost revocat din funcție, printr-o decizie adoptată de Guvern.


Pub