image
Sursa foto: NADEJDA ROȘCOVANU

La Necropola de animale din Chișinău mor în chinuri groaznice zeci de animale fără stăpân (VIDEO)

Pumni și amenințări la Necropola de animale din Chișinău, acolo unde au venit, pentru un control, inspectorii ANSA și responsabilii de la primărie. Directorul instituției s-a arătat deranjat de prezența presei, mai ales după ce au fost descoperite numeroase abateri. Apărătorii drepturilor animalelor spun că, lunar, acolo mor, în chinuri groaznice, zeci de animale. De norme sanitare nici vorbă, iar de jur împrejur sunt doar oase și câini morți. Asta în timp ce, pentru 2022, Necropola a cerut aproape 9 milioane de lei din bugetul Primăriei. Imediat ce au zărit camera de filmare, inspectorii au plecat.

Imaginile ne-au fost expediate de asociația „Societatea Gumană”, care apară drepturile animalelor. Voluntarii spun că în timpul vizitelor la Necropolă au văzut zeci de câini morți sau uciși, animale care se mâncau între ele și cu răni deschise. Unii câini erau plini de paraziți și mureau din cauza infecțiilor.

În fotografii se văd cuștile supraaglomerate. O plângere în acest sens a parvenit și la ANSA, care a mers cu un control la Necropolă, acolo unde sunt ținuți în jur de 500 de maidanezi. Inspectorii au depistat din start că lipsește autorizația sanitar-veterinară, fapt ce l-a nemulțumit pe șeful instituției.

Acesta a solicitat de mai multe ori echipei Jurnal TV, voluntarilor și funcționarilor de la Primărie să părăsească teritoriul, iar pentru a fi mai convingător a trecut la pumni.

„Angajații Necropolei au început să provoace scandal și au pornit o bătaie, încercând să-i alunge pe toți, iar o condiție a inspectorilor ANSA a fost să iasă toți, inclusiv televiziunea, ca să nu filmeze nimeni nimic”, a menționat Karl Luganov, șeful Direcției pentru protecția animalelor a Primăriei.

Între timp, apărătorii drepturilor animalelor au inspectat de sine stătător Necropola și au depistat zeci de abateri. Cadavrele câinilor nu sunt nimicite corect, ceea ce poate provoca o adevărată epidemie în rândul patrupezilor.

„Ei sapă tranșee, aruncă cadavrele și, deseori, le acoperă cu doar 10 cm de pământ, iar animalele târâie cadavrele prin zonă”, susține Diana Iularji, apărătoare a drepturilor animalelor.

În plus, de aproape un an aici nu există medic-veterinar. Asta înseamnă că instituția nu sterilizează, nu vaccinează și nici nu tratează câinii, deși primește bani din bugetul local pentru asta.

Deranjați de prezența voluntarilor și a presei, inspectorii ANSA au decis să nu mai facă niciun control și, împreună cu șeful Necropolei, au fugit de jurnaliști. Au spus că vor reveni în altă zi, fără „martori”.

„În așa caz eu nu pot să fac control când unul bate pe altul. Eu am cerut ca toți, inclusiv colaboratorii primăriei, să aștepte afară”, a sous Maxim Sârbu, șeful ANSA Chișinău.

Problema de la Necropolă rămâne însă nerezolvată. „Primim foarte multe plângeri despre cum sunt întreținute animalele, că sunt în stare rea, nu sunt hrănite, că decedează, dispar, dar se cheltuiesc sume mari de bani. Ei primesc bani, dar nu explică pe ce îi cheltuie”, afirmă Karl Luganov, șeful Direcției pentru protecția animalelor a Primăriei.

Și asta în timp ce instituția cere să-i fie alocați 8,5 milioane de lei pentru 2022 din bugetul Primăriei.

Necropola de animale din Chișinău este locul unde ajung câinii fără stăpân din oraș. Aici, aceștia ar urma să fie sterilizați, ținuți până se vindecă, după care, dacă nu sunt adoptați de doritori, ar trebui aduși în locul de unde au fost prinși. Aceste lucruri nu se întâmplă însă, iar din cauza supraaglomerării instituția s-a transformat într-un adevărat lagăr de concentrare pentru câini. Deseori, aceștia rămân închiși aici ani la rând, până când se infectează și mor.

Un raport al ANSA de anul trecut a demascat 19 abateri. Pe lângă faptul că patrupezii nu ar fi hrăniți corespunzător, experții au mai constatat că, pe teritoriu, nu sunt respectate normele sanitare, peste tot fiind împrăștiate oase de la cadavrele animalelor. Un alt raport al Primăriei din vara acestui an arată că peste 400 de câini au decedat din cauza condițiilor crunte, iar alți 500 au dispărut.

Noutăţile partenerilor

comentarii: