Vovc îndeamnă PAS să „revină aspura legii cu privire la pensionare”: Am vrut să punem umărul, dar ne-am lovit de un zid... al orgoliilor

Vicepreședintele Platformei DA, Liviu Vovc, a continuat valul de critici în adresa PAS, după ce au aprobat ieri în a doua lectură modificările la legea cu privire la pensionare. „Celor care îndeamnă ca Platforma DA să pună umărul și să ajute, uite că am venit cu propuneri constructive și am încercat să ajutăm guvernarea la îmbunătățirea proiectului, dar ne-am lovit de un zid. Un zid al orgoliului”, spune Vovc.

Foto: UNIMEDIA

„Regret felul în care au fost aprobate modificările la legea cu privire la pensionare. În grabă, fără consultări publice, cu ocolirea procedurilor de elaborare a actelor legislative.

Și plus la aceasta, e un proiect cu multe carențe care necesită îmbunătățiri.

Proiecte care afectează viața a sute de mii de cetățeni trebuie făcute transparent și calitativ.

E nevoie de revenit la aceste modificări și cât mai curând de corectat greșelile din acest proiect, inclusiv de ajustat vârsta reală de pensionare conform speranței de viață din Moldova.

P.S. Celor care la orice postare a mea îndeamnă ca Platforma DA să pună umărul și să ajute, uite că am venit cu propuneri constructive și am încercat să ajutăm guvernarea la îmbunătățirea proiectului. Dar ne-am lovit de un zid. Un zid al orgoliului”, a scris fostul deputat al Platformei DA pe rețele.

Cu 53 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat, ieri, în a doua lectură. Noile reglementări ale proiectului se referă și la restabilirea graficului de majorare a vârstei de pensionare, stabilit în anul 2018. Deși, opoziția a boicotat tribuna parlamentului, scandând „rușine” și a cerut cerut excluderea de pe ordinea de zi a ședinței a acestui punct, „pentru a fi revăzut”, procedura de vot a fost realizată.

În prima lectură acesta a fost votat, la data de 25 noiembrie și s-a ales îndată cu numeroase critici din partea opoziției, dar și Platformei DA.

PSRM a criticat „majorarea pensiilor votată la miez de noapte” în prima lectură, la Parlament. „Datorită PAS, numărul moldovenilor, care va ajunge să își ridice pensia, va scădea dramatic”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, în timpul ședinței Legislativului.

Platforma DA a cerut și anterior guvernării PAS „să nu se grăbească” să aprobe majorarea treptată a vârstei de pensionare până la 63 de ani pentru femei. „Atragem atenție că speranța de viață în Moldova scade și pentru anul 2020 în medie este 69,8 ani, cu 1,1 ani mai mică în 2019, ceea ce semnifică un indiciu mult mai mic comparativ cu țările dezvoltate. Ca exemplu, în comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10, 4 ani mai mică, a precizat vicepreședintele Platformei, Liviu Vovc.


Pub