Pavel Midrigan, despre cazul Marinei Tauber din alegerile de la Bălți: Maiei Sandu îi este frică de o concurență politică
Dacă ar ocupa funcția de primar general al municipiului Bălți, Marina Tauber ar putea deveni un lider de nivel național. Anume din acest motiv Partidul Acțiune și Solidaritate s-ar fi temut ca acest candidat al Partidului Șor să ocupe fotoliul de edil în cel mai mare oraș de la Nordul țării. De această părere este doctorul în drept Pavel Midrigan, care a declarat, pentru Sputnik Moldovacă guvernarea s-a temut de o eventuală creștere a activității și influenței Marinei Tauber și întărirea pozițiilor Partidului ”Șor”, în cazul în care în municipiul Bălți s-ar fi făcut „măcar jumătate” din ce este acum în Orhei.
Foto: Colaj UNIMEDIA
„Îi este frică de o concurență politică”, a comunicat Midrigan.

În același timp, doctorul în drept se arată nedumerit de decizia judecătoriilor în contextul excluderii unui candidat din alegerile locale noi din Bălți. Potrivit lui, încălcările depistate în cazul Marinei Tauber sunt nesemnificative.

„Nu au fost înregistrate obiecții față de candidatul Partidului „Șor”, Marina Tauber, înainte de declanșarea alegerilor locale noi în municipiul Bălți. După care a urmat primul tur, care a fost declarat legal. Dacă au fost comise încălcări în primul tur, urmau ca primul tur al alegerilor să fie invalidat și atunci se adopta o altă hotărâre. Iată că atunci când s-au trezit că Marina Tauber aproape că a câștigat în primul tur, și-au pus mâinile în cap”, a afirmat interlocutorul.

Pavel Midrigan a mai menționat că la fiecare scrutin din Republica Moldova au existat încălcări, însă aceste încălcări nu au contribuit la rezultatul final.

Potrivit lui Midrigan, faptul că CEC ar fi depistat niște sume de bani pentru hrana cuiva, sunt niște fapte foarte slabe pentru a exclude un candidat.

„Poți să corupi pe cineva cu un pateu sau două? Puteau fi întocmite niște procese verbale de unele contravenții sau chiar amendat candidatul, dar nicidecum să fie scos din cursa electorală”, a comunicat Pavel Midrigan.

Mai mult, interlocutorul se întreabă care ar fi fost motivul pentru care de această dată CEC a folosit un alt algoritm de selectare a candidatului în locul celui exclus din cursa electorală.

„Avem cazuri când între primul și al doilea tur al alegerilor, unii candidați, dintre cei doi desemnați pentru turul doi, decedau. Și, atunci, s-a luat decizia că se va desfășura turul doi cu un candidat. Noi avem un șir de primari, care au câștigat anume că era un singur candidat. Nu e nimic nou”, a spus Pavel Midrigan.

Totodată, Midrigan a amintit faptul că la o săptămână după primul tur al alegerilor, ministrul Spînu a spus că nu este exclus că doamna Tauber să fie scoasă din cursa electorală pentru unele încălcări.

Expertul este de părerea că Marina Tauber ar putea avea toate șansele să câștige acest proces la CtEDO. Însă, dacă CtEDO nu va avea aceeași părere ca și Curtea Supremă de Justiție, acest lucru va reprezenta un temei de a revizui aceste hotărâri, posibil cu careva prejudiciu pentru Republica Moldova.

„Și atunci, da, ar putea să fie un capital mare fiindcă au încălcat intenționat legea și atunci pentru guvernare aceasta va fi o pată neagră”, a spus Pavel Midrigan.

CEC a anunțat că Turul II al alegerilor de la Bălți va avea loc pe 19 decembrie. În cursa electorală pentru primăria municipiului Bălți urmau să fie candidatul PAS, Boris Marcoci și candidatul independent, Nicolai Grigorișin. Marcoci a anunțat însă că se retrage.

CEC au constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de prima r cu un singur candidat în circumscripția electorală municipală Bălți, în condițiile în care legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu 2 candidaţi.

Hotărârea vine după ce magistrații Curții de Apel Bălți au păstrat decizia instanței de fond de eliminare a candidatului electoral Marina Tauber din cursa electorală.

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidată.

Pe 4 decembrie, după o ședință ce a durat practic toată noaptea, Judecătoria Bălți a acceptat cererea CEC, iar Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au menținut această hotărâre.


Pub