Filat a pierdut dosarul la CtEDO pe un capăt de acuzare: Viza încălcarea prezumției nevinovăției la ridicarea imunității

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat o decizie privind plângerea depusă de fostul prim-ministru Vlad Filat. Potrivit hotărârii înaltei instanțe, ex-premierului nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în ședința Parlamentului, în cadrul căreia i-a fost ridicată imunitatea.

Foto:

„Privind acuzațiile de încălcare a articolului 6 § 2 din Convenție, din cauza declarațiilor făcute la ridicarea imunității solicitantului, Curtea hotărăște că nu a existat nicio încălcare a articolului 6 § 2 din Convenție”, se arată în hotărârea emisă.

CtEDO a cerut Guvernului Republicii Moldova să dea explicații în dosarul Filat, la data de 19 martie 2020, cu privire la declarațiile făcute de unii demnitari de la tribuna Parlamentului, care ar fi lezat din prezumția nevinovăției fostului prim-ministru Vlad Filat. O solicitare în acest sens a fost trimisă Executivului la 18 martie.

Pe 3 decembrie 2019, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de pușcărie pentru abuz de putere, a fost eliberat din închisoare, după patru ani de detenție.

Pe data de 9 ianuarie 2019, CtEDO a decis examinarea cererii depuse de Vlad Filat în regim prioritar. Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. După examinare, CtEDO a redus pedeapsa cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.

Vlad Filat a fost învinuit de trafic de influență şi corupere pasivă. La 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat de către magistrații judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție, iar la data de 9 august 2018, Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

 Pe 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a Legislativului, în baza unui autodenunț al lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunității lui Vlad Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate.


Pub