Reacția lui Vlad Filat după ce CtEDO a dictat o decizie pe unul dintre dosarele care-l vizează

Ex-premierul, Vlad Filat, a venit cu un comentariu referitor la decizia CtEDO pe un capăt de acuzare, care viza încălcarea prezumției nevinovăției la ridicarea imunității acestuia. „Hotărârea nedefinitivă CtEDO de astăzi, nu se referă la procesul de judecată în care am fost condamnat. Ilegalitățile comise în timpul procesului de judecată, fac obiectul unei plângeri separate, care a trecut etapa expunerilor părților, urmând a fi pronunțată o altă hotărâre CtEDO”, explică Filat.

Foto: UNIMEDIA

„Hotărârea de azi a Înaltei Curți se referă la plângerea înregistrată în anul 2016, în care am invocat, printre altele, condițiile de detenție, iar urmare a adoptării mecanismului național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar, am beneficiat de reducerea termenului de detenție.

De asemenea, obiectul examinării în prezenta cauză a fost faptul dacă legislația națională permite revizuirea legalității arestului unei persoane pe durata judecării apelului.

Adițional, Curtea a dat apreciere în ce măsură expunerile publice în cadrul ședinței parlamentare de ridicare a imunității de deputat au respectat sau nu principiul prezumției nevinovăție”, a declarat Vlad Filat.

Totodată acest menționează că „hotărârile CtEDO pot fi atacate la Marea Cameră, în termen de 3 luni de la data publicării”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat o decizie privind plângerea depusă de fostul prim-ministru Vlad Filat. Potrivit hotărârii înaltei instanțe, ex-premierului nu i-a fost încălcată prezumția nevinovăției în ședința Parlamentului, în cadrul căreia i-a fost ridicată imunitatea.

CtEDO a cerut Guvernului Republicii Moldova să dea explicații în dosarul Filat, la data de 19 martie 2020, cu privire la declarațiile făcute de unii demnitari de la tribuna Parlamentului, care ar fi lezat din prezumția nevinovăției fostului prim-ministru Vlad Filat. O solicitare în acest sens a fost trimisă Executivului la 18 martie.

Pe 3 decembrie 2019, Vlad Filat, condamnat la nouă ani de pușcărie pentru abuz de putere, a fost eliberat din închisoare, după patru ani de detenție.

Pe data de 9 ianuarie 2019, CtEDO a decis examinarea cererii depuse de Vlad Filat în regim prioritar. Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată. După examinare, CtEDO a redus pedeapsa cu 685 de zile, adică un an şi zece luni.

Vlad Filat a fost învinuit de trafic de influență şi corupere pasivă. La 27 iunie 2016, Vlad Filat a fost condamnat de către magistrații judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție, iar la data de 9 august 2018, Vlad Filat a depus cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

 Pe 15 octombrie 2015, în sala de ședințe a Legislativului, în baza unui autodenunț al lui Ilan Șor, procurorul general de atunci, Corneliu Gurin, a solicitat ridicarea imunității lui Vlad Filat. În urma votului, fostul premier a rămas fără imunitate.


Pub