(video) Domnica Manole a explicat decizia CC privind sesizarea fostul judecător Nicolae Pasecinic, eliberat din sistem de CSM
Președinta CC, Domnica Manole, a explicat decizia Înaltei Curți pe marginea sesizării depuse de fostul judecător Nicolae Pasecinic, respins de ex-președintele Igor Dodon „pentru suspecții de integritate” și eliberat din sistem de CSM, în ianuarie 2021, precum și hotărârea cu privire la sesizarea depusă de ostul deputat, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pe marginea aceluiași subiect.
Foto: UNIMEDIA

Urmăriți briefingul președintei CC integral, pe UNIMEDIA:



Judecătorul Nicolae Pasecinic a fost eliberat din sistem la 19 ianuarie 2021, de către Consiliul Superior al Magistraturii. După eliberarea sa, Pasecinic a declarat: „embrul CSM, Nina Cernat mi-a acordat întrebări reieșind dintr-o plângere anonimă, referitor la afirmațiile că sunt corupt și analfabet, prin ce consider că în mod intenționat a urmărit scopul de a-mi denigra în mod public imaginea mea ca judecător în urma unor acțiuni bine regizate din timp cu membri CSM, Dorel Musteață și Mariana Timotin (Grama), care au un scop bine determinat, acela de a mă împiedica de a fi numit în calitate de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, ce se confirmă din înregistrarea audio și video a ședinței CSM din 19 ianuarie 2021, când membrii CSM, Dorel Musteață, Mariana Timotin (Grama) și Nina Cernat au votat împotriva candidaturii mele.

Mai mult decât atât, membrul CSM, Nina Cernat în cadrul ședinței CSM din 17 noiembrie 2021, a invocat că a discutat cu unii administratori autorizați care s-au expus negativ asupra activității mele ca judecător, iar în acest context bănuiesc că acești administratori autorizați cu care a discutat membrul CSM, Nina Cernat sunt Sergiu Bevziuc care este cumnatul membrului CSM, Dorel Musteață și Veaceslav Timotin, care este soțul membrului CSM, Mariana Timotin (Grama), care sunt administratori ai insolvabilității pe unele cauze de insolvabilitate aflate în procedura mea și care deseori au fost avertizați și atenționați pentru neexercitarea atribuțiilor de serviciu în conformitate cu Legea insolvabilității și care deseori își manifestau dezacordul cu actele judecătorești emise de către mine.

Neidentificarea în mod public de către membrul CSM, Nina Cernat a administratorilor autorizați cu care a discutat, încă o dată îmi trezesc dubii, referitor la acțiunile concertate ale membrului CSM, Nina Cernat cu administratorii autorizați Sergiu Bevziuc și Veaceslav Timotin îndreptate pentru a împiedica numirea mea în calitate de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În acest context, vreau să comunic că în urma examinării unei cauze de insolvabilitate în care lichidator al insolvabilității este Sergiu Bevziuc, care este cumnatul membrului CSM, Dorel Musteață, din lipsă de timp al grefierului și asistentului judiciar în legătură cu volumul mare de lucru, l-am telefonat personal pe administratorul insolvabilității Sergiu Bevziuc pentru prezentarea de a ridica încheierea motivată emisă pe marginea cererii ultimului cu privire la încasarea remunerației.

La ce, administratorul insolvabilității Sergiu Bevziuc mi-a comunicat că a depus și o cerere de eliberare și a hotărârii integrale privind aprobarea raportului final, bilanțului de lichidare și radiere a întreprinderii. Iar, eu i-am comunicat că, de la primirea cererii am la dispoziție conform legislației 30 zile termen pentru redactarea hotărârii integrale, lichidatorul Sergiu Bevziuc s-a arătat indignat și mi-a declarat că va verifica această informație.

Ulterior, în decurs de aproximativ 20 minute după această discuție, Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău (sediul Central), Vitalie Stratan, mi-a comunicat că a fost telefonat de către membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață care i-a reproșat folosind cuvinte necenzurate în adresa mea, precum că: ”ce-mi permit eu și de ce nu-i eliberez lichidatorului Sergiu Bevziuc hotărârea motivată imediat?!”.

La fel, relatez că în cadrul examinării unei cauze de insolvabilitate, unde administratorul insolvabilității este Veaceslav Timotin, soțul membrei CSM- Mariana Timotin, în ședința de validare a creanțelor de ordinelor sutelor de milioane de lei, asupra cărora mi-au apărut mai multe întrebări referitor la certitudinea acestor creanțe, am solicitat prezentarea probelor suplimentare care au stat la baza formării acestor datorii, care s-au invocat că sunt, dar nu au fost anexate nici de creditor la cererea de validare a creanțelor și nici de administratorul insolvabilității Veaceslav Timotin la cerere de admitere a creanțelor. Acest fapt l-a indignat pe administratorul insolvabilității Veaceslav Timotin, soțul membrei CSM- Mariana Timotin, care ulterior după încheierea ședinței de judecată mi-a comunicat că îmi va părea rău de acțiunile mele.

La fel, în cadrul unei alte cauze de insolvabilitate, administratorul insolvabilității Veaceslav Timotin a depus raportul final și bilanțul de lichidare a întreprinderii, solicitând aprobarea raportului final în lipsa acestuia, chiar dacă întreprinderea dispune de active, care urmează a fi valorificate în scopul stingerii creanțelor creditorilor, ceea ce este inadmisibil și atrage după sine răspundere, inclusiv și răspundere penală.

Totodată, comunic că în ședința CSM din 17 noiembrie 2020, s-a pus în discuție petiția parvenită de la cet. G. M., care a invocat în petiția sa că Inspecția Judiciară în Nota Informativă nu a făcut trimitere la plângerea unei petiționare. Apare întrebarea de unde acest cet. G. M., a făcut rost de această Notă Informativă care nu se publică pe site-ul CSM. Mai mult ca atât, cet. G. M. nu a fost și nu este parte a vreunei cauze care a fost sau se află în procedura mea, iar această Notă Informativă a Inspecției Judiciare se află la dosarul meu personal la care au acces doar membrii CSM.

Astfel, bănuiesc că unul din membrii CSM, Dorel Musteață, Nina Cernat sau Mariana Timotin (Grama) i-a prezentat-o acestui cet. G. M. pentru a scrie această petiție. Dar și mai grav, bănuiesc că așa persoană ar putea să nu existe sau să nu cunoască despre această petiție expediată în adresa CSM în privința mea.

Consider că, toate aceste acțiuni de denigrare a imaginii mele ca judecător bine regizate ale membrului CSM, Nina Cernat bazate pe o plângere anonimă și care tot a căutat careva carențe în activitatea mea și nu le-a găsit, sunt niște acțiuni de persecutare a mea în calitate de judecător, dintr-un singur motiv și anume din interes personal. Bănuiesc că, toate aceste acțiuni de denigrare a imaginii mele ca judecător bine executate de către membrul CSM, Nina Cernat și organizate din umbră de către membri CSM Dorel Musteață și Mariana Timotin (Grama), sunt niște acțiuni de persecutare a mea în calitate de judecător, pentru faptul că nu am fost loial cu administratorul autorizat Sergiu Bevziuc, care este cumnatul membrului CSM, Dorel Musteață și cu administratorul autorizat Veaceslav Timotin, care este soțul membrului CSM, Mariana Timotin (Grama).

La 29 septembrie, 2019, judecătorul a solicitat CSM înaintarea către președintele Republicii Moldova a propunerii privind numirea sa în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

CSM pe data de 2 iulie, 2020, cu 8 voturi pro și 4 împotriva, a acceptat cererea judecătorului și a remis-o de către președintele țării. Pe 31 iulie, fostul șef de stat, Igor Dodon, a remis în adresa CSM avizul de examinarea suplimentară a candidatului prin prisma integrității și compatibilității cu interesele funcției publice de solicitare.

Avizul fostului președinte a fost remis către Inspecția Judiciară pentru verificare. Pe 28 august Inspecția Judiciară a prezentat Consiliului o notă informativă prin care a dat o apreciere celor expuse în aviz. Ulterior, prin hotărârea CSM, s-a solicitat Inspecției prezentarea unei note informative suplimentare referitor la analiza temeilor de casare și dacă în aceste temei nu se găsesc abateri judiciare.

„În perioada de 5 ani de activitate, judecătorului i-au fost repartizate 1516 cauze și au fost contestate doar 50 acte judecătorești, în rezultat fiind casate doar 11 acte judecătorești. Referitor la integritatea judecătorului, Inspecția Judiciară a purtat discuții cu colegii judecătorului care s-au expus pozitiv asupra conduitei etice și eficienței activității acestuia”, a declarat raportul, Ion Crețu.

Totodată, pe perioada menționată au fost înregistrate 13 plângeri referitor la acțiuni pretins ilegale comise de judecător, care nu s-au soldat cu aplicarea sancțiunilor disciplinare.

La începutul toamnei, cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au adresat o scrisoare deschisă Președintelui țării, Igor Dodon, prin care criticau acțiunile președintelui Consiliului Superior al Magistraturii și îl acuzau de „practică defectuoasă de a ține corespondență tenebră unipersonală cu autoritățile statului din numele întregului Consiliu Superior al Magistraturii”.

Prin decretul președintelui din 24 aprilie 2015, Nicolae Pasecinic a fost numit în funcția de judecător pe un termen de 5 ani în Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău.


Pub