Sindicaliștii au acceptat promisiunile guvernanților: Premiul anual pentru 2021 va fi acordat în decembrie

S-au potolit spiritele între Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și guvernanți. Sindicaliștii s-au încredințat în promisiunile ministrului finanțelor, „premiul anual pentru rezultatele anului 2021 va fi acordat în decembrie curent din contul mijloacelor disponibile ale instituțiilor bugetare”. „În cazul insuficienței mijloacelor financiare pentru plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021, pentru unele instituții bugetare, în bugetul de stat pentru anul 2022, sunt prevăzute sumele necesare pentru acordarea premiului pentru anul 2021 pe parcursul primelor 3 luni ale anului 2022”, anunță Confederația Sindicatelor.

Foto: UNIMEDIA

„La momentul adoptării Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, nu a fost prevăzută acordarea premiul anual pentru salariații din sectorul bugetar. Urmare a insistenței Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, legea menționată a fost completată cu un articol nou 21 prim, prin care a fost reglementată acordarea premiului anual personalului din unitățile bugetare, care a fost achitat în decembrie 2020 pentru rezultatele activității în anul 2019 și de care au beneficiat toți salariații bugetari.

Începând cu 01 ianuarie 2021, însă, a fost modificat mecanismul de acordare a premiului anual, astfel încât premiul anual se acorda pentru rezultatele activității în anul de gestiune, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, fapt care a omis acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020. Urmare a acestui fapt, sindicatele au înaintat demersuri prin care au solicitat să li se ofere salariaților-membri de sindicat din sectorul bugetar explicațiile de rigoare vizând achitarea premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2020. La respectivele solicitări, Ministerul Finanțelor ne-a informat că la elaborarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 258/2020 nu au fost prevăzute mijloace financiare necesare pentru acordarea premiului anual nici măcar aferent anului 2021. De asemenea, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, conducerea ministerului a menționat că premiul anual este opțional și poate fi acordat și în proporție mai mică decât 50 la sută din salariu de bază.

Ca rezultat, pe parcursul anului curent, sindicatele au înaintat repetat revendicarea să fie modificată Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar în vederea acordării premiului anual pentru rezultatele anului 2020 și alocate mijloacele financiare pentru acordarea premiului anual aferent anilor 2020 și, ulterior, anului 2021”, arată comunicatul emis de Confederația Sindicatelor.

Sindicaliștii precizează că drept „urmare a insistențelor acestora și participanților la protest, „președintele comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în cadrul unui briefing de presă în Parlament, precum și ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, în cadrul ședinței comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, au dat asigurări că premiul anual pentru rezultatele anului 2021 va fi acordat în decembrie curent din contul mijloacelor disponibile ale instituțiilor bugetare. În cazul insuficienței mijloacelor financiare pentru plata premiului anual pentru rezultatele activității în anul 2021, pentru unele instituții bugetare, în bugetul de stat pentru anul 2022, sunt prevăzute sumele necesare pentru acordarea premiului pentru anul 2021 pe parcursul primelor 3 luni ale anului 2022. Concomitent, în bugetul de stat pentru anul 2022 sunt prevăzute sumele necesare pentru plata premiul anual aferent anului 2022.

Totodată, Ministrul Finanțelor, a enunțat faptul că în anul 2022, va iniția procesul de discuții pentru perfecționarea Legii nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar la care vor participa nemijlocit și reprezentanții sindicatelor, eliminând lacunele existente și asigurând o echitate în salarizare.”

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a protestat ieri în fața Parlamentului. În fața sediului au fost pezenți peste 100 de cetățeni.

Ministrul Finanțelor, Vadim Budianschi, a explicat cum „a dispărut premiul anual pentru 2020”: până atunci, această primă era plătită pentru anul precedent, în 2020 Parlamentul a modificat legea și a spus că începând cu 2021 această primă anuală va fi alocată în cadrul curent, anul de gestiune. Totodată, acesta a ținut să menționeze că „o parte din solicitări vor fi acoperite din resursele existente, iar restul vor fi alocate în 2022”.

Aceștia anunțau că urmează să picheteze astăzi, între orele 9:30 – 11:30, sediul Parlamentului Republicii Moldova dacă nu vor fi luate în considerație revendicările sindicaliștilor din sistemul bugetar privitor la decizia de a constrânge salariații-membri de sindicat din sectorul bugetar în dreptul lor de a beneficia de premiul anual, prevăzut la art. 211 din Legea nr.270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar”.

Anterior, Federația Sindicală a Educației și Științei a cerut Guvernului și Parlamentului „să identifice resursele financiare necesare pentru onorarea angajamentelor sale referitor la acordarea premiului anual pentru cei peste 150 de mii de salariații din sectorul bugetar”. Reacția vine după ce în ședința matinală a Guvernului de la 3 decembrie au fost împărțite avize pozitive și negative pe amendamentele la legile bugetelor pentru 2022.


Pub