Nesterovschi boicotează „ilegalitățile Președinției, Guvernului și CEC” la Bălți: Demnitatea e mai presus decât o victorie în alegeri compromise

Candidatul BCS la Bălți, Alexandr Nesterovschi anunță că boicotează „ilegalitățile Președinției, Guvernului și CEC”, după ce s-a consultat cu liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon. „Demnitatea politică este mai importantă decât victoria în alegeri”, a scris acesta.

Foto: UNIMEDIA

„Demnitatea politică este mai importantă decât victoria în alegeri. Prin urmare, declar oficial că am decis să boicotez campania pentru Primăria Bălți. M-am consultat cu președintele PSRM, Igor Dodon, și colegii mei de partid, și toți avem aceeași părere: aceste alegeri sunt discreditate și nu au legitimitate morală, politică sau juridică. Declarăm boicot al abuzurilor și acțiunilor ilegale comise de reprezentanții aparatului prezidențial, guvernului și CEC.

Din păcate, Guvernul de la Chișinău a decis să-și bată joc de bălțieni. Locuitorii capitalei de nord nu au trecut niciodată prin o asemenea dizgrație și umilință în istoria lor. Noi, cei din Bălți, vom da un răspuns ferm și dur autorităților moldovenești. Va veni o întorsătură a acestor „oameni buni” de la putere, care, de fapt, sunt niște ticăloși ordinari. Ei vor purta răspunderea penală pentru aceste nelegiuiri și umiliri ale locuitorilor din Centuri. Între timp, sarcina noastră ar trebui să fie desființarea acestor „alegeri” rușinoase și ilegale și conduita lor de la bun început. Balticii anunță boicotarea alegerilor, boicotarea guvernului moldovenesc galben!

Fac un apel și către contracandidatul meu Grigorișin, dar și către alți concurenți, să boicoteze alegerile ilegale și să se retragă din cursa electorală. Stimați candidați, nu vă faceți de rușine, nu trădați bălțenii, făcând jocul Maiei Sandu si al grupării ei, nu participați la abuzul asupra orașului nostru. Dați dovadă de demnitate. Haideți să dăm un exemplu întregii țări și haideți să fim uniți în lupta împotriva regimului idiot instaurat de Maia Sandu și PAS. Apelul meu se adresează și locuitorilor din Bălți, ca în cazul în care alegerile ilegale se vor desfășura prin abuzul puterii de la Chișinău, să le boicoteze, să nu participe prin vot la acest scrutin ilegal”, a scris Nesterovschi pe pagina sa de Facebook.

CEC a decis că turul doi la Bălți va avea loc pe 19 decembrie, între Nicolai Grigorișin și Boris Marcoci. Însă la puțin timp după decizie, candidatul PAS a anunțat că se retrage.

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.

Fostul premier Ion Chicu a condamnat decizia și a cerut intervenția corpului diplomatic. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia o ia până la urmă instanța de judecată.

Cu o reacție a venit și deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a spus că este „de acord întru totul cu argumentarea raportului CEC”.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Moldova a calificat decizia CEC drept o „ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală”. În context, formațiunea a atras atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău „să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept”.

La 3 decembrie, Judecătoria Bălți a început examinarea dosarului cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar de Bălți, în cursa electorală, în cadrul ședinței care a durat până după miezul nopții.

În seara aceleiași zile, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți, la solicitarea avocaților Marinei Tauber, care au anunțat că avocatul lui Nicolai Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul II de scrutin, este finul de cununie al președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim. „Considerăm că instanța în întregime nu este imparțială și solicităm să fie strămutată această cauză”, a precizat apărătorul Denis Calaida.

Magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins strămutarea dosarului ce vizează cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală.

La 4 decembrie, Judecătoria Bălți a decis excluderea din cursa electorală de la Bălți a Marinei TauberMagistrații Curții de Apel Bălți au păstrat decizia instanței de fond de eliminare a candidatului electoral Marina Tauber din cursa electorală.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți de a o elimina pe Marina Tauber de pe lista electorală de la Bălți.

La 5 decembrie, CEC a constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor la Bălți și a suspendat scrutinul.

Misiunea Promo-LEX s-a arătat nedumerită de decizia CEC privind turul II la Bălți, menționând că, „legislația electorală nu prevede procedura de suspendare pe motivele indicate”.



Pub