Moldovenii au ințiat o petiție către autoritățile române după ce au fost modificate unele condiții de obținere a cetățeniei

A fost lansată o petiție publică online prin care se solicită restabilirea și normalizare activității Consulatelor României din Republica Moldova, de la Chișinău, Bălți și Cahul. Petiția lansată de o companie din Moldova, la 1 decembrie, pornește din faptul că cetățenii moldoveni, care solicită servicii consulare sunt nevoiți să aștepte executarea acestora mult peste termenele rezonabile.

Foto:

„Cetățenii Republicii Moldova, care solicită servicii consulare sunt nevoiți să aștepte executarea acestora mult peste termenele rezonabile. Dacă până la pandemie, procesarea cererilor pentru depunerea jurământului de credință avea loc timp de maxim 5 luni, în prezent solicitanții acestui serviciu sunt nevoiți să aștepte mai mult de un an de zile pentru a primi data de depunere a jurământului de credință față de statul român.

Asemenea este și în cazul celorlalte servicii, de exemplu aprobarea „Cererii pentru Pașaport simplu electronic pentru cetățeni români majori cu domiciliul în străinătate (valabil 10 ani)” și acordarea unei dăți de programare se face într-o perioadă de la 4 până la 9 luni.

În rezultat, întreg procesul de redobândire a cetățeniei române la Consulatele României din Republica Moldova, a crescut la moment la peste 4 ani, fiind format din 3 ani de așteptare a aprobării cererii de redobândire a cetățeniei române de către ANC, peste un an de așteptare pentru a depune jurământul și peste 6 luni pentru a obține actele de stare civilă și cele de călătorie”, arată textul petiției.

Prin intermediul petiției se solicită:

1. Implementarea regimului mixt de programări la serviciile consulare.

2. Reluarea activității de recrutare a personalului MAE suspendat prin Hotărârea judecătorească nr. 371/33/2021 din 7 iunie 2021 a Curții de Apel Cluj.

3. Majorarea numărului personalului oficiului consular competente, pentru a prelucra atât cererile de programare cât și a deservi cetățenii fizic.

4. Deschiderea cît mai rapid posibil a noului sediu Consular General al României în mun. Chișinău.

5. Organizare procedurii solemne de depunere a jurământului de credință, în spații deschise (afară), cu respectarea distanței sociale de 1,5 m. Drept spații deschise, pot fi utilizate curțile Consulatelor.

6. În scopul organizării procedurilor de depunere a jurământului de credință, pot fi duse tratative cu autoritățile R. Moldova pentru a fi acordate în folosință spații deschise (cum ar fi stadioane, curțile școlilor) sau închise (săli de sport, scenele sau holurile teatrelor, sau altor instituții de cultură), cu o capacitate mare, pentru a fi organizată procedura solemnă la un număr concomitent de peste 50 persoane.

7. Organizarea cetățenilor beneficiari de servicii consulare uniform, cu prezentarea unui număr de persoane prestabilit la diferența de 2 ore.

8. Asemeni modificării introduse cu privire la depunerea jurământului de credință în cadrul sediului ANC din București a cetățenilor Republicii Moldova, acordarea dreptului cetățenilor din R. Moldova de a depune jurământul de credință, în sediile ANC din Galați, Iași și Suceava.

Pentru a reveni la procesarea normală și în termene rezonabile a serviciilor consulare, autorii petiției roagă toți cetățenii care au beneficiat de servicii consulare, vor beneficia sau deja sunt implicați în acest proces, să o semneze https://bit.ly/3ryIwzj.

Până în prezent s-au adunat peste 600 semnături online.

Cozi interminabile la Direcția Apostilă a Ministerului Justiției, după ce autoritățile de la București au modificat, în această vară, regulile pentru depunerea cererii pentru acordare/redobândire/dobândire a cetățeniei române. Oamenii așteaptă de la 5 dimineața să-și poată apostila actele necesare pentru dosar, iar uneori sunt nevoiți să vină și a doua sau chiar a treia zi, pentru că programul de lucru al direcției este de la 8:00 până la 12:30. Reprezentantul Ministerului Justiției a venit cu precizări pe marginea situației create.

La mijlocul lunii august, Ambasada României în R. Moldova a anunțat că, pe toate documentele emise de autoritățile din Moldova, depuse în cadrul procedurilor administrative de acordare/redobândire/dobândire a cetățeniei române, este necesar să fie aplicată apostila prevăzută de Convenția de la Haga, din 1961, cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine.


Pub