Cu 416 voturi, direct în turul 2? Cine ar urma să se dueleze cu Grigorișin la Bălți, dacă se retrage Nesterovschi

Chirilciuc Nicolae din partea Partidului „Patrioții Moldovei” ar urma să se dueleze cu Nicolai Grigorișin la Bălți, dacă Alexandr Nesterovschi, candidatul BCS, va decide definitiv să se retragă din cursă.

Foto: colaj

Acesta a obținut 416 voturi în primul tur.

Potrivit CEC, înscrierea în buletinul de vot a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin. Dacă unul din cei doi candidați se retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur.

Întrucât Boris Marcoci s-a retras, iar Alexandr Nesterovschi a anunțat boicot, următorul pe listă este Chirilciuc Nicolae.

CEC a decis ieri că turul doi la Bălți va avea loc pe 19 decembrie, între Nicolai Grigorișin și Boris Marcoci. Însă la puțin timp după decizie, candidatul PAS a anunțat că se retrage. Astăzi, și candidatul BCS la Bălți, Alexandr Nesterovschi a anunțat că boicotează „ilegalitățile Președinției, Guvernului și CEC”, după ce s-a consultat cu liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon.

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.

Fostul premier Ion Chicu a condamnat decizia și a cerut intervenția corpului diplomatic. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia o ia până la urmă instanța de judecată.

Cu o reacție a venit și deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a spus că este „de acord întru totul cu argumentarea raportului CEC”.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Moldova a calificat decizia CEC drept o „ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală”. În context, formațiunea a atras atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău „să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept”.

La 3 decembrie, Judecătoria Bălți a început examinarea dosarului cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar de Bălți, în cursa electorală, în cadrul ședinței care a durat până după miezul nopții.

În seara aceleiași zile, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți, la solicitarea avocaților Marinei Tauber, care au anunțat că avocatul lui Nicolai Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul II de scrutin, este finul de cununie al președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim. „Considerăm că instanța în întregime nu este imparțială și solicităm să fie strămutată această cauză”, a precizat apărătorul Denis Calaida.

Magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins strămutarea dosarului ce vizează cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării Marinei Tauber în cursa electorală.

La 4 decembrie, Judecătoria Bălți a decis excluderea din cursa electorală de la Bălți a Marinei Tauber.

Magistrații Curții de Apel Bălți au păstrat decizia instanței de fond de eliminare a candidatului electoral Marina Tauber din cursa electorală.

Totodată, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Bălți de a o elimina pe Marina Tauber de pe lista electorală de la Bălți.

La 5 decembrie, CEC a constatat imposibilitatea desfășurării celui de-al doilea tur al alegerilor la Bălți și a suspendat scrutinul.

Misiunea Promo-LEX s-a arătat nedumerită de decizia CEC privind turul II la Bălți, menționând că, „legislația electorală nu prevede procedura de suspendare pe motivele indicate”.


Pub