Cum dependența financiară ține în capcană victimele violenței domestice

Ana* locuiește într-un sat din raionul Ungheni împreună cu soțul și copiii lor minori. Ea nu este angajată pentru că tot timpul îl dedică îngrijirii copiilor și tatălui ei care stă la pat. O atenție deosebită necesită și unul dintre copii, care are nevoie de terapie și îngrijiri medicale speciale. Ana depinde financiar de soț, care deseori face abuz de alcool și devine foarte violent. 

O rudă de-a Anei, văzând situația prin care trece, a apelat la primara satului, Ludmila Nistor, care, împreună cu membrii Echipei Multidisciplinare, au vizitat familia. Au convins femeia să scrie o plângere la poliție și au reușit să emită un ordin de restricție pentru soțul Anei. Acesta însă nu l-a împiedicat pe bărbat să revină acasă. Ana a încercat să divorțeze, dar, din cauza restricțiilor pandemice, divorțul a fost amânat de mai multe ori. 

Între timp, Echipa Multidisciplinară încerca să o ajute pe femeie și pe copiii ei. Au fost oferite produse alimentare și haine, dar și indemnizație pentru îngrijirea copiilor. Apoi, însă, femeia a decis să retragă plângerea și cererea de divorț, crezând că poate situația se va îmbunătăți. Acum Ana continuă să trăiască cu soțul său și fie abuzată de acesta, dar nu găsește puteri să pună capăt relației cu persoana de care depinde financiar. 

„Legislația nu este perfectă”, spune Ludmila Nistor. În cazul în care victima violenței domestice retrage plângerea, autoritățile au prea puține pârghii pentru a interveni, iar astfel de cazuri nu sunt o raritate. Ceea ce poate face Echipa Multidisciplinară este să monitorizeze situația și să susțină beneficiarii prin toate instrumentele de care dispun.

În satul Pîrlița, raionul Ungheni, Echipa Multidisciplinară este formată din două comisii: protecția copiilor în situații de risc și protecția adulților în situații de risc. Din comisii fac parte  primara, viceprimarul, polițistul de sector, medicul, asistentul social, reprezentantul Centrului de Sănătate Publică, consilieri locali, directorul grădiniței și directorii celor două instituții de învățământ din localitate. 

Vezi mai jos ce cunosc despre violența domestică locuitorii satelor Pîrlița și Măcărești din raionul Ungheni. VOX-ul a fost realizat în parteneriat cu RCTV Memoria.

* Numele persoanei și anumite detalii au  fost schimbat pentru a păstra anonimatul.

Sursă imagine: Today’s Parent

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.