Tatiana Puga, Credem ECO: Prin promovarea antreprenoriatului social putem asigura o creștere esențială a economiei

07 Dec. 2021, 14:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
07 Dec. 2021, 14:49 // Bani și Afaceri //  MD Bani

În cadrul campaniei de promovare a antreprenoriatului social lansată de ODIMM vă prezentăm istoria de succes a întreprinderii sociale „Credem ECO”. Tatiana Puga este director la întreprinderea „Credem Eco” SRL din municipiul Bălți. Întreprinderea a fost fondată la 6 februarie 2019 de către Asociația Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți cu susținerea Primăriei Bălți și cu suportul financiar al Uniunii Europene, Suediei și A.O Glode din Norvegia. Aici activează persoane din categoriile defavorizate, inclusiv persoane cu dizabilități, practicând astfel antreprenoriat social.

„Credem ECO” prestează servicii de catering și confecționarea produselor textile, în scurt timp urmează să lanseze și o secție de patiserie. De asemenea, compania planifică să se extindă prin prestarea de servicii IT, confecționarea articolelor din lemn, carton, astfel oferind mai multe locuri de muncă persoanelor defavorizate.

„Serviciile de catering oferite de către compania noastră diferă mai întâi prin utilizarea materiei prime de calitate, și respectiv asigurarea calității produselor fabricate, și în al doilea rând abordarea diferită în relația cu clienții.”

Fiind o întreprindere socială, „Credem ECO” oferă locuri de muncă persoanelor din categoriile defavorizate, organizează stagii de practică pentru tinerii cu dizabilități, de asemenea, în curând, planifică să ofere prânzuri calde persoanelor în vârstă.

„Ne-am propus să devenim o Întreprindere Socială de Inserție, așadar oferim locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Oferim oportunități de Internship pentru tinerii cu dizabilități, iar în scurt timp planificăm să oferim prânzuri calde pentru bătrânii singuri.”

Prin activitatea socială pe care o desfășoară, compania rezolvă probleme ale societății, angajează persoane cu dizabilități, susțin bătrânii, etc.

„Antreprenoriatul social pentru mine  înseamnă în primul rând posibilitatea de a contribui la respectarea drepturilor egale la muncă pentru toate categoriile de populație. În al doilea rând, asigurăm durabilitate Asociației Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți care este fondatorul întreprinderii”, spune Tatiana Puga.

Tatiana Puga speră că, într-o perioadă scurtă, în Republica Moldova vor fi create mai multe întreprinderi sociale ce vor rezolva diverse probleme sociale.

„Prin promovarea și susținerea antreprenoriatului social putem asigura o creștere esențială a economiei, în special în localitățile rurale care va duce la îmbunătățirea calității vieții populației din Republica Moldova.”

Pentru Tatiana Puga și „Credem ECO”, antreprenorii sociali sunt adevărați eroi ai societății, întrucât reușesc să depășească probleme esențiale ale societății.

„Consider că antreprenorii sociali sunt eroi ai societății. Cunosc din practică cât de greu este să lansezi o afacere socială, dar și mai greu este să o menții și să o dezvolți atunci când lucrezi în aceleași condiții ca și o afacere clasică, dar randamentul persoanelor cu dizabilități este cu mult mai mic.”

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău