Oficială a Comisiei Europene, la Chișinău: V-am ajutat să beneficiați de gaze pe bază de spot market și de contracte pe termen lung

Directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, s-a declarat plăcut surprinsă de modul în care guvernarea de la Chișinău își onorează angajamentele, pentru a putea beneficia de suport financiar din partea UE, dar și pentru a putea accesa finanțare din partea Fondului Monetar Internațional. „Sunt foarte fericită să confirm că într-adevăr am fost alături de dvs și am putut să vă ajutăm atât cu expertiză, consultanță în baza căreia ați putut accesa piețele energetice pentru prima dată în istorie, să beneficiați de gaze pe bază de spot market și să beneficiați și de niște contracte pe termen lung”, a declarat aceasta, după o ședință comuncă cu prim-ministra Natalia Gavrilița.

Foto: captura ecran

„Până acum, din cadrul Programului pentru recuperare economică am accesat mai multe fonduri, inclusiv 36,4 milioane de euro în cadrul programelor existente anterior pentru reforma Poliției și reziliența Covid-19 și acum suntem în proces de finalizare a procedurilor pentru accesarea și debursarea programului de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei gazelor. În același timp, lucrăm cu instituțiile financiare europene și am reușit să accesăm 210 milioane de euro, oferite de Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană de Dezvoltare, bani care sunt destinați pentru reabilitarea drumurilor și pentru eficiența energetică. Avem mai multe acorduri de finanțare, ele toate merg conform planului și înțelegerilor stabilite și în câteva luni, cetățenii vor vedea deja aceste proiecte în derulare și în implementare”, a declarat Natalia Gavrilița.

„Vom continua acest dialog fructuos, vom continua să lucrăm pe toate dimensiunile cooperării noastre, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și pe cea Trio Asociat și Parteneriatul Estic și vom accesa aceste resurse, le vom absori repede, astfel că cetățenii noștri să simtă cât mai repede efectul acestor transformări. Scopul nostru este foarte clar și rămâne la fel – o Moldovă puternică, independentă, prosperă, care este pe deplin integrată în UE, în interesul și beneficiul cetățenilor săi”, a mai subliniat șefa Guvernului.

La rândul său, directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, a declarat că UE are un dialog fructuos cu Republica Moldova.

„Am sentimentul că dinamica dezvoltării în această țară se petrece atât e rapid, atâtea lucruri s-au întâmplat pe parcursul ultimului an. Știu că v-ați ciocnit de criza energetică și sunt foarte fericită să confirm că într-adevăr am fost alături de dvs și am putut să vă ajutăm atât cu expertiză, consultanță în baza căreia ați putut accesa piețele energetice pentru prima dată în istorie, să beneficiați de gaze pe bază de spot market și să beneficiați și de niște contracte pe termen lung. Suntem foarte fericiți de faptul că am putut în mod concret să demonstrăm că Moldova contează pentru UE.

Deoarece ne-am întâlnit de câteva ori, atât cu dvs, cât și cu președinta Maia Sandu și cu alți miniștri ai dvs am sentimentul că dialogul pe care îl purtăm cu dvs este cu adevărat fructuos și noi categoric îl vom continua. Ați venit cu o agendă de reforme foarte clară și în pofida crizelor, a pandemiei Covid și a crizei energetice, vă onorați angajamentele și atât timp cât o faceți, noi putem continua să sporim asistența noastră și să vă sprijinim în continuare”, a punctat Katarina Mathernova.

„Acel suport bugetar pe care îl finalizăm acum, de 60 milioane de euro, sper că în curând vom reuși să semnăm acest suport bugetar excepțional. Cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, suplimentar la aceasta mai avem încă un program de 15 milioane de euro pentru sprijinul grupurilor vulnerabile și servicii de consultanță pe care o să le oferim începând cu anul viitor”, a mai adăugat aceasta.



Pub