Țîrdea, despre majorările salariale aprobate de PAS: „Le prezintă ca pe construcția Marelui Zid Chinezesc sau lansarea spaceX de către Elon Musk”

Deputatul BCS Bogdan Țîrdea critică majorările salariale propuse de Guvern și aprobate de Parlament în prima lectură, astăzi urmând a fi aprobate în lectură finală. „PAS prezintă creșterea salariloor cu doar 5,9% în mediu, ca pe o mare realizare, ca pe construcția Marelui Zid Chinezesc, zborul în cosmos, aterizarea pe Marte și lansarea spaceX de către Elon Musk”, a declarat parlamentarul, în cadrul unui briefing de presă.

Foto: UNIMEDIA

„În țară s-a produs o explozie nemaipomenită a prețurilor și tarifelor și sărăcirea dramatică a poporului. Prețul pentru 1 litru de benzină a crescut cu 25-30%, tariful la energia termică - cu 60%, prețul gazului metan - cu 75%, tariful pentru căldură la Termoelectrica - cu aproape 100%, tariful la gaz - cu 139%. Ce face PAS? Adoptă noaptea bugetul, fără consultarea sau măcar sfatul opoziției. În cadrul acestui buget, PAS majorează salariile în mediu cu 5,9%, pe când tarifele au crescut cu 60-140 la sută. Profesorilor și oamenilor de știință în general le majorează salariile doar cu 5,6%. Iar acest lucru îl prezintă ca pe o mare realizare, ca pe construcția Marelui Zid Chinezesc, zborul în cosmos, aterizarea pe Marte și lansarea spaceX de către Elon Musk”, a declarat Bogdan Țîrdea, în cadrul unui briefing.

„S-ar părea că bugetul a crescut cu 9%. Dar acest lucru s-a produs din contul scumpirilor carburanților, apoi și a tuturor mărfurilor, deci, din contul jefuirii cetățenilor. Și din contul noilor credite. Bugetul vostru nu este o simplă înșelătorie. Este un jaf în esență. Și el nu deservește poporul nostru, ci companiile transnaționale, FMI și Banca Mondială. Păcat că n-ați spus la alegeri că îi veți servi pe aceștia și nu poporului”, a subliniat deputatul.

Bogdan Țîrdea a atras atenția asupra deficitului bugetar de 15 miliarde de lei, sau 6% din PIB, deși Legea cu privire la finanțele publice limitează în mod direct nivelul deficitului la 2,5% din PIB: „Voi înțelegeți că încălcați legea, că săvârșiți o crimă? Un deficit de 15 miliarde de lei înseamnă iarăși datorii pe care va trebui să le achităm.

Acesta a remarcat că guvernarea a inclus în proiectul bugetului majorarea datoriei externe cu 632,3 milioane de dolari. În consecință, datoria externă va fi de 3 317,8 milioane de dolari, ceea ce va constitui 40% din PIB. „De ce această datorie este atât de mare? Noi am anulat legea miliardului, voi ați revenit la ea, pentru că așa vrea FMI. Iată de ce în anul 2021 voi ați dat 867 milioane de lei Băncii Naționale pentru deservirea miliardului. În anul 2022, va trebui să întoarceți tot atât! Iar aceasta ar însemna câte 1000 de lei pentru fiecare pensionar”, a precizat deputatul.

Guvernul a aprobat, în ședința din 19 noiembrie, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Fostul premier, Ion Chicum a venit cu mai multe critici în acest sens. El a declarat că „salariul deputaților va fi majorar cu 7,7%, iar cel al pedagogilor - doar cu 5,6%”. Potrivit lui, acest buget a fost adoptat pe „furiș”, iar „majoritatea angajaților din sectorul bugetar vor primi în termeni reali salarii mai mici în 2022 decât în 2021”.


La rândul său, fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a venit cu un comentariul privitor la „impactul social al proiectelor de buget pentru anul 2022”. Aceasta a declarat că bugetul social propus de Guvernul Gavrilița „prevede anularea indexării pensiilor și alocațiilor sociale, realizată în luna octombrie”. „Indexarea va fi o dată în an – la 1 aprilie, în baza unor noi coeficienți de indexare. Nu se prevede nicio majorare a salariilor pentru personalul medical, respectiv următoarea etapă de majorare a salariilor pentru angajații din prima linie se amână”, a precizat Dumbrăveanu.

La 25 noiembrie, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost aprobat de deputați, în prima lectură, cu 57 de voturi. Potrivit proiectului, veniturile la bugetul de stat vor constitui, în anul viitor, 50,1 miliarde de lei, în creștere cu 9,2% față de anul curent. Cheltuielile totale sunt estimate la 65,2 miliarde de lei, mai mult cu 13,1% comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 15,1 miliarde de lei.

Deputații BCS s-au arătat nemulțumiți de faptul că majorările salariale vor fi mai mari în cazul deputaților decât în cel al profesorilor. „ Salariul la pedagogi se va majora cu circa 5,6%, iar la bieții deputați cu 7,7%, iar la Președinție, bugetul va crește cu aproximativ 9,6%. Considerați că deputații și Președinția merită mai mult decât profesorii?”, a întrebat deputata BCS Adela Răileanu. În replică, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a răspuns: „Să fim onești, să avem un respect față de demnitari, fiindcă ei ocupă funcții și poartă responsabilități enorme, cu riscuri enorme și dați să nu venim de pe ideea că iată un altcineva merită nu mai puțin. Eu sunt de acord, fiecare cetățean merită foarte mult, dar fiecare cetățean are oportunitățile pe care le are. Dacă vrem să avem o țară bine condusă, trebuie să fie o țară în care oamenii care pot cu adevărat, să ajungă în funcțiile respective”.


Pub