Muzeul Național de Artă al Moldovei va inaugura expoziția comemorativă „75 de ani de la naștere a artistei Inessa Țâpin”

Muzeu
Foto: Muzeul Național de Artă al Moldovei/Facebook

Miercuri, 8 decembrie, ora 16.00, Muzeul Național de Artă al Moldovei va inaugura expoziția comemorativă 75 de ani de la naștere a artistei Inessa Țâpin (1946-2013).

La 17 ani, după ce vede pentru prima dată într-o expoziție „Floarea Soarelui” de Vincent Van Gogh, viitoarea artistă experimentează o adevărată revelație pentru pictură. Mai târziu, în memoriile sale artista explică cu maturitate această trăire ca fiind o concentrație a sinelui creator în fiecare amprentă coloristică ce formează o energie plină de sentiment și rezultatul sublim al picturii.

Drumul Inessei Țâpin către viziunea panoramică a lumii, către modul ei de armonizare a lumii spirituale cu mediul înconjurător, nu a fost ușor, uneori chiar dureros. Baza inspirației și a muncii asidue însă a rămas interesul ei nedisimulat pentru misterele artei, precum și sensibilitatea la manifestările multiple ale vieții.

Inessa Țâpin se naște la Chișinău, pe 31 decembrie 1946. Curiozitatea pentru desen începe de la tatăl său, care renunțase la pasiunea sa pentru pictură pentru a deveni inginer feroviar, fapt ce l-a regretat mai apoi. Astfel, în 1962 termină cursurile școlii de artă „A. Sciusev”. La 17 ani, după ce vede pentru prima dată într-o expoziție „Floarea Soarelui” de Vincent Van Gogh, viitoarea artistă experimentează o adevărată revelație pentru pictură.

În memoriile sale, artista explică cu maturitate această trăire ca fiind o concentrație a sinelui creator în fiecare amprentă coloristică ce formează o energie plină de sentiment și rezultatul sublim al picturii. În 1967, Țâpin finalizează Școala Republicană de Arte Plastice în clasa profesoarei Ada Zevin.

Expoziția este deschisă pentru public până pe 9 ianuarie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente