‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea pomilor de prun după plantare - când și cum se face

Tăierea pomilor de prun după plantare – când și cum se face

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Tăierea pomilor, atât după plantarea de toamnă cât și cea de primăvară, este recomandat a fi realizată primăvara până la umflarea mugurilor.

Atunci când faceți tăierile, trebuie să luați neapărat în calcul forma de coroană planificată.

În cazul când pomii sunt sub formă de vargă, aceștia se scurtează la înălțimea de 80-100 cm. Această înălțime depinde de înălțimea tulpinii și numărul de ramuri de schelet care vor fi amplasate în primul etaj.

De exemplu, în cazul prunului, dacă vor fi amplasate în primul etaj 4 ramuri de bază, vergile vor fi tăiate la aproximativ 95 cm, iar dacă în etajul respectiv vor fi amplasate 3 ramuri de bază înălțimea de tăiere va constitui cu 10 cm mai puțin și va fi de 85 cm.

Această tăiere se efectuează respectând înălțimea, iar locul tăierii trebuie să fie la 2-3 mm mai sus de mugurele amplasat deasupra locului altoirii.

La pomii bine ramificați în zona coroanei, se lasă 3-4 ramuri sub formă de etaj astfel încât unghiul dintre două șarpante alăturate (unghi de divergenţă) să fie nu mai mic de 90 de grade, iar distanța dintre acestea trebuie să constituie nu mai puțin de 8-12 cm.

‹ adv ›

Unghiul de divergență este unghiul format în plan orizontal dintre două ramuri apropiate. Acesta nu trebuie să fie mai mic de 90 de grade.

Exemplu vedeți mai jos:


Unghiurile de divergență: a. – cu trei ramuri în etaj; b. – cu patru ramuri în etaj; c. – cu două ramuri în etaj.

De regulă, ramurile de bază se reduc de la 1/3 până la 1/2 din lungimea, astfel că ele rămân de circa 30-40 cm lungime, respectându-se subordonarea lor.

‹ adv ›

Citește și despre Plantarea unei livezi de prun – sfaturi utile.

Axul coroanei se lasă mai lung cu 25-35 cm decât ramurile laterale. Pentru a favoriza dezvoltarea axului se mai suprimă și concurentul.

Această metodă asigură formarea unei coroane compacte și accelerează intrarea pomilor pe rod.

Vezi și Fertilizarea livezilor de prun – perioade, norme.

Bibliografie: Producerea prunelor. Autori: Popa Sergiu, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra, Zbancă Andrei, Rîbințev Ion.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›