„Happy end la Bălți pentru cei cointeresați”. Plîngău: Lucrurile bune trebuie făcute la timp, nu atunci când îți e comod sau pentru a acoperi câteva scandaluri

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a comentat referitor la suspendarea alegerilor de la Bălți că „lucrurile bune trebuie făcute la timp, nu atunci când îți e comod sau pentru a acoperi câteva scandaluri sau anticipând probleme și mai mari”. Acesta susține că justiția trebuia să fie făcută până la primul tur, „acum e repararea greșelilor”.

Foto: UNIMEDIA

„Happy end la Bălți pentru toată lumea cointeresată.

1. Grigorișin rămâne primar interimar.

2. Șor câștigă puncte politice fără a cheltui din banii furați pentru promisiuni.

3. Guvernarea luptă împotriva hoților de miliarde. Deputați și miniștri se scaldă în această decizie populară pentru electoratul de dreapta, aparent, lăudând justiția pentru că nu s-a vândut celor cu bani. Reforma, aparent, deja a început a da roade.

Consider că lucrurile bune trebuie făcute la timp, nu atunci când îți e comod sau pentru a acoperi câteva scandaluri sau anticipând probleme și mai mari. Justiția ar fi fost făcută până la primul tur de scrutin. Acum e repararea greșelilor. Dacă s-ar fi ținut cont de propunerile noastre de a face sesizările necesare pentru scoaterea acestui partid în afara legii, n-am fi ajuns să asistăm la acest circ.

Mai departe, recomand autorităților cu drept de sesizare a CCM-ul să inițieze scoaterea Partidului Kroll în afara legii, mai ales că aveți un draft de sesizare scris de Platforma DA. Partidul Kroll trebuia scos în afara legii în 2019, când deputații Fracțiunii Platforma DA au sesizat pentru prima dată Ministerul Justiției în frunte cu Olesea Stamate pentru a fi inițiate aceste proceduri, ministrul fiind subiect cu drept de sesizare.

Nu în ultimul rând, autoritățile trebuie să explice oamenilor fără declarații politice și/sau triumfaliste despre ce urmează să se întâmple cu alegerile la Bălți”, a scris Plîngău pe rețele.

Și deputata Platformei DA Inga Grigoriu susține că „pseudo-partidul Șor trebuie scos din lista partidelor politice RM”. Aceasta a anunțat că Platforma a trimis o sesizare în acest sens președintelui Parlamentului. „Totodată, sper ca organele de drept să se clarifice și cu așa-numitele magazine sociale prin care se corup și se manipulează cetățenii”, a scris Grigoriu pe rețele.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor locale noi s-a arătat „nedumerirea și dezacordul cu privire la decizia Comisiei Electorale Centrale de a suspenda desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în circumscripția electorală municipală Bălți”. Asociația susține că procedura de suspendare pe motivele indicate „nu este conform legislației electorale”.

Candidata partidului Șor, exclusă din cursa electorală de la Bălți, Marina Tauber, alături de reprezentantul partidului la CEC au prezentat „pașii următorii, care urmează a fi întreprinși”. Aceștia au declarat că vor contesta decizia Curții de Apel Bălți. „Am depus cererea de recurs la Curtea Supermă de Justiție, ne vom adresa ulterior la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a anunțat Vadim Banaru în cadrul conferinței.

După ce CA Bălți a anunțat decizia de a o exclude din cursa electorală, Tauber a declarat că „va continua lupta”. „Astăzi este sfârșitul lumii pentru țara noastră și justiția noastră. A fost pus punctul final pe justiția din Moldova a guvernării actuale și o fărădelege din partea acesetia”, a spus Tauber.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de hotărârea Judecătoriei Bălți și decizia Curții de Apel Bălți cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidul Politic „Șor” la funcția de primar în cadrul alegerilor locale noi din municipiul Bălți.

Hotărârea vine după ce magistrații Curții de Apel Bălți au păstrat decizia instanței de fond de eliminare a candidatului electoral Marina Tauber din cursa electorală.

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidată.

Pe 4 decembrie, după o ședință ce a durat practic toată noaptea, Judecătoria Bălți a acceptat cererea CEC.


Pub