image
Sursa foto: jc.md

Bătrâni, săraci și abandonați: Unii pensionari încă n-au făcut focul în sobe, din cauza sărăciei

Iernile devin tot mai stresante pentru bătrâni, mai ales după scumpirile în lanț. Echipa Jurnal TV a descoperit pensionari care încă nu au făcut focul în sobe. Economisesc lemnele pentru zile mai geroase. Pentru că noaptea e frig, oamenii se îmbracă mai gros, se învelesc cu 2-3 plăpumi. Dar nici frigul, nici pensiile, nici chiar lipsa pâinii pe masă nu este cea mai mare problemă. Singurătatea le macină necruțător bătrânețea.

Nadejda pregătea lemnele pentru foc, când echipa noastră de filmare a bătut la poartă. În acest an, împreună cu soțul ei, cu greu și-au permis să le procure din pensia de numai 1700 de lei.

A lucrat o viață la grădinița din satul Cenușa, raionul Florești, ca acum să intre în iarnă pe nepregătite. Toată speranța și-o pune în cei șase copii, plecați în lumea mare. În casă era frig. Femeia s-a grăbit să aprindă focul, dar număra fiecare despicătură de lemn. Nu cumva să pună mai mult decât trebuie.

Aproape de sobă, stă țintuit la pat Petru, soțul femeii. Din cauza problemelor de sănătate, în fiecare zi acesta are nevoie de pastile speciale și foarte scumpe. E sfârșit de lună și bani nu prea sunt, așa că astăzi a luat cu una mai puțin, ca să-i ajungă pe mai mult timp.

La vecina lor - aceleași greutăți. I-au ridicat pensia până la 2000 de lei, însă nici acești bani nu-i ajung nici pentru strictul necesar. Ca sî economisească, a fost nevoită să renunțe la procurarea unei butelii cu gaz. Copii nu are, așa că nimeni nu o ajută, iar fiecare leu pentru ea contează.

Se simt uitați și Pavel și Tatiana, doi pensionari care au pus bani la ciorap încă din vară pentru a putea procura măcar o butelie cu gaz. De lemne, nici vorbă. La bucătărie, doar o bucată de pâine. I-a adus-o ieri o vecină. Bătrânii încearcă să economisească cum știu mai bine.

Gustul cărnii nici nu-l mai țin minte. Abia de sărbători se gândește să taie o rață. Acești oameni nu cer niciodată nimic de la statul pe care l-au deservit o viață și nu se plâng. S-au obișnuit să trăiască în lipsuri. S-au resemnat. Singurul lor vis este să-și revadă copiii plecați la mii de kilometri măcar de sărbători.

Noutăţile partenerilor

comentarii: