image
Sursa foto: Profimedia

OMS avertizează că persoanele care au trecut prin COVID, se pot reinfecta cu Omicron

Acesta este avertismentul oficialilor din domeniul sănătății din Africa, unde Africa de Sud și Botswana reprezintă 62% din cazurile mondiale și unde se intensifică eforturile de combatere a răspândirii acesteia.

Până în prezent, au fost depistate cazuri de variante în patru țări de pe continent: Africa de Sud (172), Botswana (19), Nigeria (3) și Ghana (număr nedeterminat), a confirmat astăzi biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Africa.

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internaţional, prezentând un risc global „foarte ridicat” de valuri de infecţie care ar putea avea „consecinţe grave” în unele zone, a declarat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform Reuters.

Agenţia a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată şi, în anticiparea creşterii numărului de cazuri, să „se asigure că există planuri” pentru a menţine serviciile de sănătate esenţiale.

„Omicron are un număr fără precedent de mutaţii de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potenţial asupra traiectoriei pandemiei”, a precizat OMS. „Riscul global global legat de noua variantă … este evaluat ca fiind foarte ridicat”.

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deşi sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potenţialul Omicron de a trece de protecţia indusă de vaccinuri şi de infecţiile anterioare, a precizat OMS, potrivit AlephNews.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecţiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, noi cazuri fiind descoperite în Olanda, Danemarca şi Australia, chiar dacă tot mai multe ţări au impus restricţii de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că ţările ar trebui să folosească o „abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internaţională”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: