Litvinenco, despre situația de la Bălți: Indiferent cât de mulți bani ar avea unii indivizi, instituțiile statului trebuie să riposteze, când se încalcă legea

Indiferent de cât de mulți bani nu ar avea unii indivizi, instituțiile statului trebuie să riposteze în caz că aceștia calcă în picioare legea și bunul simț”, astfel a comentat Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco situația de la Bălți, după ce Judecătoria a admis cererea CEC privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală.

Foto: UNIMEDIA
„Indiferent de cât de mulți bani nu ar avea unii indivizi, instituțiile statului trebuie să riposteze în caz că aceștia calcă în picioare legea și bunul simț. Mai ales dacă banii sunt furați de la acest popor necăjit. Nu pot grupurile de interese sau oligarhice să fie mai puternice decât Statul. Ceea ce am văzut la Bălți ieri şi azi arată că încă avem multe de făcut pentru a ne proteja Statul. Este principala noastră sarcină în cei 4 ani de guvernare – să construim instituții, să întărim Statul şi să distrugem grupurile criminale, care îi subminează autoritatea”, a scris Litvinenco.

Judecătoria Bălți a decis astăzi, 04 decembrie, anularea înregistrării Marinei Tauber la cursa electorală pentru Primăria Bălți. Decizia primei instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel timp de o zi.

Și Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o reacție. „Dacă merită să ajungă sau nu doamna Tauber primar, trebuiau să decidă alegătorii, nu Maia Sandu și consilierii ei străini”, a menționat Dodon.

Magistrata Judecătoriei Bălți a respins cererile avocaților Marinei Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar de Bălți în cursa electorală, privind transmiterea dosarului ce vizează cererea CEC la Curtea Constituțională.

Magistrații de la Curtea de Apel Bălți au respins strămutarea dosarului ce vizează cererea Comisiei Electorale Centrale de anulare a înregistrării Marinei Tauber, candidata Partidului Șor la funcția de primar de Bălți în cursa electorală.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți, la solicitarea avocaților Marinei Tauber, care au anunțat că avocatul lui Nicolai Grigorișin, contracandidatul Marinei Tauber în turul II de scrutin, este finul de cununie al președintelui Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim. „Considerăm că instanța în întregime nu este imparțială și solicităm să fie strămutată această cauză”, a precizat apărătorul Denis Calaida.

Membri, simpatizanți și alegători ai Partidului Șor s-au adunat, astăzi, în fața Judecătoriei Bălți, pentru a protesta. Magistrații au început examinarea cererii Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării în cursa electorală a candidatei formațiunii, Marina Tauber.

La 1 decembrie, CEC a solicitat Judecătoriei Bălți excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.

Fostul premier Ion Chicu a condamnat decizia și a cerut intervenția corpului diplomatic. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că decizia o ia până la urmă instanța de judecată.

Cu o reacție a venit și deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a spus că este „de acord întru totul cu argumentarea raportului CEC”.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Moldova consideră că decizia CEC este o „ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală”. În context, formațiunea atrage atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău „să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept”.

Puțin peste două puncte procentuale nu i-au ajuns Marinei Tauber pentru a deveni primar de Bălți. Candidata Partidului Șor a acumulat 47,93% din sufragii, fiind urmată, la mare distanță, de candidatul independent, Nicolai Grigorișin, cu 20,93%, arată datele publicate de Comisia Electorală Centrală.


Pub