SexEd pentru adulți. Ce sunt fetișurile sexuale și trei filme despre ele

Cel mai cunoscut fetiș pe care îl știm este cel legat de picioare. Poate unii dintre noi își încrețesc fruntea auzind asta, însă specialiștii spun că fetișurile sunt perfect normale și fiecare dintre noi are câte unul sau mai multe. Totuși, ele devin periculoase în momentul în care se ajunge la extreme: dacă persoana implicată nu și-a dat acordul de a participa, când provoacă dependență sau când sunt afectate relațiile cu partenerii. 

În fetișism, subiectul sau obiectul dorinței nu este neapărat legat de actul sexual, ci duce la excitare sexuală, la fantezii și la preferințele unei persoane. Psihologul Dan Simion spune că mâinile subțiri, picioarele lungi, părul blond/roșcat, sânii, fundul, latexul, pantofii cu toc înalt, dar și altele pot fi fetișuri. „Te focalizezi pe acea parte a corpului. Respectiv, fetișul este o dorință, un talisman, un obiect, o imagine, ceva real ce îl percepi la nivel simbolic ca ceva ce te avantajează, ce îți aduce plăcere. Îți dau un anumit tip de dorință la nivel psihologic, fiziologic, spune specialistul. 

În linii mai mari, fetișismul face parte din parafilii: tulburări care se caracterizează prin impulsuri, fantezii sau practici sexuale care sunt neobișnuite, deviante sau bizare. Specialiștii spun că sunt mai frecvente la bărbați decât la femei. Cauza este necunoscută.  

În afară de fetișism, parafiliile mai numără:  

Frotteurism
frecarea organelor genitale de corpul unei femei pentru excitare și pentru realizarea orgasmului.
Exhibiționism
persoana vrea să șocheze femeile și reacția lor îi generează plăcere.
Pedofilie
activitate sexuală cu copii.
Masochism sexual
plăcere sexuală derivată din faptul de a fi abuzat (ă) fizic sau mintal sau de a fi umilit(ă).
Sadism sexual
plăcere sexuală ce rezultă din cauzarea de suferințe unei alte persoane.
Voyeurism
excitație sexuală prin privirea unor acte sexuale.
Parafilii excretorii
defecarea (coprofilie) sau urinarea (urofilie) pe partener sau invers.
Zoofilie
raport sexual cu animalele.
Previous
Next

Nu uita că unele dintre ele se pedepsesc penal.

De asemenea, este important să știi că parafilia poate fi considerată ca fiind o tulburare mentală paralifică atunci când se manifestă cu o anumită frecvență și intensitate și implică o/mai multe persoane care nu și-au dat acordul de participare, respectiv generează suferință, vătămare sau moartea persoanei. Parafiliile care au loc între persoanele adulte, care și-au dat acordul să participe în acele acte, nu reprezintă indicatori ai tulburărilor psihicescrie sexologa Gabriela Marin pe blogul ei despre sexologie. 

Momentul în care practicarea fetișului este departe de relația persoanei, o afectează sau ajunge să fie ascunsă de ochii partenerului/ei și nu vrea să comunice despre asta, este o problemă. Dacă te focalizezi extrem de mult pe el, o duci într-o zonă de dependență, atunci este o problemă, spune psihologul Dan Simion. 

Trei filme cu scene/despre fetișism:

1. The Little Death

Un film despre viața secretă a cinci cupluri care trăiesc în Sydney, dezvăluindu-și fetișurile. 

2. Bitter Moon

Un film despre explorarea sado-masochismului.

3. Under the skin

O femeie extraterestră seduce bărbații până când îi devorează. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.