Vizitele la ginecolog(ă) (partea II). Ce se întâmplă în cele 30 de minute la cabinet

vagina word revealed underneath torn pink paper
Foto: depositphoto.com

În cadrul primului episod din al treilea sezon de podcast, am vorbit despre vizitele la ginecolog(ă). Am discutat cu medica ginecologă din cadrul centrelor prietenoase tinerilor Neovita, Galina Leșco. În cadrul interviului, am avut multe subiecte interesante, am vorbit despre prima vizită la ginecolog, vizitele ordinare, ce se întâmplă la cabinet și ce trebuie să știe tinerele atunci când planifică o investigație, scrie sexplicatii.md.

În partea I a materialului, am conturat aspectele de bază ce țin de pregătirea pentru o vizită la medic(ă) și întrebările pe care pe puteți primi la cabinet, în partea II, pe etape, explicăm cum are loc controlul la cabinet, dacă tânăra e virgină și dacă a avut deja relații sexuale.

Ce se întâmplă la cabinet

#1. Întrebările din partea medicului (le găsiți în articolul anterior);
#2. Adaptarea discuției în funcție de problema/întrebarea cu care s-a adresat tânăra;
#3. Analizarea istoricului medical;
#4. Analizarea exterioară (la necesitate): cercetarea tegumentelor, analizarea statutului hormonal, cântărirea, măsurarea înălțimii, examinarea organelor sexuale vizual/exterior (în cazul fetelor virgine) și în valve (în cazul tinerelor care au avut raporturi sexuale);
#5. Ecografia (în caz de necesitate). Aceasta se face prin burtică pentru fetele virgine și în interior, prin vagin, în cazul fetelor care au avut raporturi sexuale;
#6. Luarea unei probe ale secrețiilor vaginale (un proces absolut nedureros) pentru a vedea dacă sunt anumite procese inflamatoare. Proba va fi luată inclusiv de la fetele virgine, diferă doar zona de colectare a secrețiilor.

În funcție de necesitate, consultația la cabinet poate suferi anumite modificări.

Tinerele pot veni fără părinți la ginecologi, de la 16 ani, dar dacă e nevoie de o intervenție sau dacă părinții vor telefona medicul pentru a obține informații, aceștia vor fi informați, pentru că până la 18 ani, părinții au dreptul să fie informați.

Totodată, medicul (medica) ginecolog(ă) nu poate face o expertiză în ceea ce ține de virginitatea fetelor. Expertiza medico-legală, în legătură cu analiza integrității himenului o face în unele cazuri numai medicul legist la solicitarea organelor de drept sau la solicitarea personală a tinerei nemijlocit, conform legislației. Conform ghidului și recomandărilor OMS, testul la virginitate este o formă de violență de gen asupra persoanei. Noi nu suntem cei care anunță părinții că fata a avut sau nu relații sexuale.”

La NEOVITA, programările pentru o consultație pot fi făcute sunând la recepție sau online. De asemenea, în curând urmează să fie lansată o linie fierbinte, activă 24/7 care are drept unul dintre scopuri să răspundă la momente de urgență, inclusiv legate de educația sexuală, cum ar fi contracepția de urgență.

Dacă nu ați reușit să ascultați episodul, îl găsiți AICI.

Sursă foto: depositphotos.com.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente