Asociația Moldovenească de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase: “PROCURATURA LUI CĂRUCERU”

03 Dec. 2021, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Dec. 2021, 13:12 // Actual //  MD Bani

Dezmățul pe dosarul Metalferos continuă. Președintele Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase, Ion Drăniceru a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că reprezentanții Asociații vor depune o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor, deoarece ilegalitățile comise pe dosarul Metalferos de către procurorul de caz Vladislav Căruceru depășesc orice normă legală.

În cadrul conferinței, președintele Asociații, Ion Drăniceru a menționat că pe lângă faptul că dosarul a fost fabricat după bunul plac al procurorului Căruceru, acum după ce este finalizat, învinuiții sunt lipsiți până și de drepturile de face cunoștință cu materialele dosarului. Învinuiților pe dosar li s-au oferit doar 6 zile, după un grafic necoordonat cu aceștia, de a face cunoștință cu acuzațiile imputate în 259 de volume. Astfel, în mod intenționat și artificial sunt create circumstanțe pentru ca apărarea să fie imposibilă, fiind încălcate toate normele procedurale și drepturile legale.

Mai mult, Ion Drăniceru a declarat că există probe concludente care atestă legătura directă dintre procurorul pe caz, Vladislav Căruceru și așa numitul ”martor-cheie în dosarul Metalferos” omul de afaceri Valentin Eşanu, care continuă să fie favorazitat de organele de anchetă în afacerile sale de pe piața metalelor. Membrii asociații au depus peste 50 de plângeri, atestând cu probe toate încălcările adminise pe acest dosar de către procurorul de caz, însă toate au fost ignorate. Drăniceru a declarat că toate aceste fărădelegi arată clar că investigatiile pe dosarul Metalferos sunt mimate, procurorii folosind câteva companii ca țapi ispățitori, în timp ce este favorizat ”principalul martor” al acuzării Valentin Eșanu. 

În situația dată nu ne rămîne altceva decît să înaintăm o plângere la Consiliul Superior al Procurorilor. Ne rezervăm dreptul să înaintăm sesizările la Comisiile Parlamentare de profil. Concomitent ne rezervăm dreptul să informăm ambasadele Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene privind încălcările flagrante care au loc în organele Procuraturii. În timp ce partenerii străini oferă granturi pentru finanțarea reformelor în sectorul justiției Republicii Moldova, de fapt nimeni nici nu luptă cu corupția, dosarele rămân a fi instrumentate și fabricate la comandă, cu lipsă totală de transparență”, a declarat președintele AMRPMFN, Ion Drăniceru.

Luni, 29 Noiembrie, avut loc prima audiență pe marginea dosarului Metalferos a Reprezentanților Asociației Moldovenești de Reciclare și Prelucrare a Metalelor Feroase și Neferoase la conducerea Procuraturii Generale.  În cadrul audienței, au fost relatate fapte care demonstrează că procurorul pe caz Vladislav Căruceru în complicitate cu martorul principal, fondatorul și beneficiarul final al SRL ”Sofilarex Plus” Valentin Eșanu instrumentează cazul după bunul său plac, abuziv și prin metode ilegale, fără a administra probe, iar cele administrate se bazează pe fals și mărturie ilegale, iar documentele și probele prezentate de către cei vizați pe dosar nu sunt luate în calcul de către investigatorii pe acest dosar de rezonanță or segmentul de reciclare și colectare a metalelor nu a participat la careva scheme ilegale din cadrul SA ”Metalferos”. Reieșind din cele enunțate, reprezentanții asociației au solicitat să fie încetate toate acțiunile abuzive în raport cu agenții economici și să fie numit un nou procuror de caz pe dosarul Metalferos.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău