‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaEstimările FAO privind recolta de cereale și prețuri

Estimările FAO privind recolta de cereale și prețuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 3,1 la sută în noiembrie față de luna precedentă și cu 23,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețurile de export la porumb au crescut ușor, iar prețurile globale la orez au rămas, în general, stabile, în timp ce prețurile la grâu au atins cel mai ridicat nivel din mai 2011.

Această creștere s-a datorat cererii puternice și ofertei limitate, în special pentru grâul de calitate superioară, precum și îngrijorărilor legate de ploile necaracteristice, pentru această perioadă, în Australia, și incertitudinilor cauzate de o posibilă modificare a măsurilor de export în Federația Rusă.

Producția record de cereale va asigura o aprovizionare suficientă pe piețe

Noul Raport privind Cererea și Oferta de cereale, estimează că producția mondială de cereale în 2021 va fi de 2 791 milioane de tone, ceea ce constituie un nou record istoric și este cu 0,7% mai mult decât în anul precedent.

Comparativ cu 2020, se preconizează ca producția mondială de cereale furajere și orez să fie cu 1,4% mai mare, respectiv 0,9%, în timp ce pentru cea de grâu este așteptată o scădere de 1,0%.

Se estimează că utilizarea cerealelor la nivel mondial, pentru sezonul 2021 – 2022, va crește cu 1,7%, până la 2 810 milioane de tone.

‹ adv ›

În timp ce, până la sfârșitul sezonului în 2022, se preconizează ca stocurile globale de cereale să fie mai mici cu 0,9% față de nivelurile de deschidere. Acest lucru va aduce un raport de stoc/consum de 28,6% și, potrivit FAO, „va rămâne, în general, destul de ridicat”.

În ceea ce privește comerțul global cu cereale, în sezonul 2021 -2022, FAO estimează o creștere de 0,7%, până la 480 de milioane de tone, cu o expansiune anticipată de 2,2% a comerțului mondial de grâu, care va compensa o eventuală scădere a comerțului cu cereale furajere/grosiere.

Producția de culturi va scădea în țările cu venituri mici și deficit de alimente

Conflictele și seceta intensifică insecuritatea alimentară în mai multe părți ale lumii, în special în Africa de Est și de Vest, potrivit celui mai recent Raport privind prognozele culturilor și situația alimentară.

‹ adv ›

FAO evaluează că, la nivel global, 44 de țări, inclusiv 33 din Africa, nouă din Asia și două din America Latină și Caraibe, au nevoie de asistență externă pentru alimente.

Cele 44 de țări care au nevoie de asistență externă pentru alimente sunt: Afganistan, Bangladesh, Burkina Faso, Burundi, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad, Congo, Republica Populară Democrată Coreeană, Republica Democrată Congo, Djibouti, Eritreea, Regatul Eswatini (până în 2018 Swaziland), Etiopia, Guineea, Haiti, Irak, Kenya, Liban, Regatul Lesotho, Liberia, Libia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambic, Myanmar, Namibia, Niger, Nigeria, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Republica Arabă Siriană, Republica Unită a Tanzaniei, Uganda, Venezuela, Yemen, Zambia și Zimbabwe.

Raportul trimestrial oferă, de asemenea, actualizări privind tendințele recoltei de cereale, estimând că producția în 2022 va crește cu 2,0% în țările dezvoltate, dar se va reduce ușor, cu 0,1%, în țările în curs de dezvoltare.

Pentru Țările cu Deficit de Alimente şi Venituri Scăzute (Low-Income Food-Deficit Countries – LIFDCs) reducerea este așteptată să fie de 2,4 la sută, din cauza scăderilor semnificative prevăzute în Orientul Apropiat și Africa de Est.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›