Supă cremă de linte, cu creveți și tocăniță de roșii balsamice, de te lingi pe degete

Azi Bojica ne-a trimis un super aliment – lintea. O bunătate din familia boboaselor, care crește bine pe tărâmurile noastre. La nordul țării, pe la Rediul de Sus, Fălești, chiar avem și un agricultor milionar, care și-a făcut averea pe plantațiile de linte, nuci, ginseng, soia, muștar, etc.

Există mai multe soiuri, însă doar trei dintre ele sunt principale: lintea roşie (portocalie), verde şi maro. Lintea roșie este cea mai des folosită deoarece fierbe cel mai repede. Se pare că lintea este adorată atât de adulți, cât și de copii. Cred că am și o explicație. Din toate boboase, lintea se digeră cel mai ușor și nu balonează, dacă e gătită bine. În plus, textura lintei este mult mai plăcută, decât a fasolei sau năutului. Lintea mai are o proprietate, împrumută foarte ușor aroma condimentelor cu care este gătită și se transformă în niște super creme de te lingi pe degete. Știți că, din toate boboasele, lintea e cea mai recomandată de către nutriționiști, dacă vrei să dai jos niște kilograme? Este o sursă de fibre solubile, anume solubile. Avantajul lor este că se digeră atât de bine încât se transformă într-un soi de gel în tractul digestiv, leagă colesterolul, curăță bine intestinul și se evacuează ușor, ușurând constipația sau hemoroizii.

În această rețetă, tocănița de roșii balsamice este cireașa de pe tort. Puteți liber renunța la creveți, puteți să-i înlocuiți cu carne de pui, dacă doriți. Numai nu renunțați la tocăniță, chiar dacă va trebui să cumpărați o sticlă de oțet balsamic – oricum e o achiziție bună în bucătărie.

Apropo, dacă vă sperie ingrediente precum ghimbirul și turmericul, vă încurajez să le deschideți și lor ușa în bucătărie. Aș vrea să cred că odată încercate, aceste super alimente, le veți include mereu în rețete. Dacă ghimbirul dă un gust picant-plăcut, turmericul va colora foarte frumos în galben supa voastră. Apropo, colorantul natural al turmericului poate fi folosit și la vopsit aluatul de pâine, de colțunași sau ouăle de Paști. Așa că aveți grijă să nu-l scăpați pe haine și dacă vedeți aceste rădăcinuțe mici în comerț, cumpărați-le neapărat.

Ingrediente:

SUPĂ DE LINTE:

  • 400 g linte
  • 2 morcovi
  • 1 tulpină de praz
  • 1 rădăcini de pastârnac
  • 1 rădăcină ghimbir
  • 1 rădăcină turmeric
  • curry

TOCĂNIȚA DE ROȘII:

  • 8-10 roșii cherry
  • 1 ardei
  • 1 ceapă
  • 1 ardei iute
  • oțet balsamic

CREVEȚII:

  • 500 g creveți
  • 6-8 căței de usturoi
  • paprika

1. Spală bine lintea și pune-o într-o cratiță, la foc mediu. Ai grijă să aibă apă suficientă ca să nu se lipească de fundul cratiței. Lintea se fierbe destul de repede, așa că urmărește-o și amestecă periodic .

2. Între timp, spală bine toate legumele. Toacă felii prazul, morcovul , pastârnacul, ghimbirul și turmericul. Pune-le într-o tigaie cu ulei încins. Lasă pe foc mediu, sub capac, până toate legumele devin moi.

3. Rumenește în altă tigaie ceapa și ardeiul tocate cubulețe, apoi adaugă roșiile cherry întregi, gătește-le la foc iute vreo 5 min și adaugă oțetul balasamic. Amestecă permanent ca să se gătească bine roșiile, dar să nu se ardă oțetul balsamic. Oprește focul când vezi că pielița de per oșie începe să se ia. Transferă tocănița într-un bol și repune tigaia pe foc.

4. Toacă usturoiul mășcat și rumește-l în ulei încins. Adaugă creveții și paprika.

Gătește până creveți se colorează în oranj, dar să nu-i supragătești ca devin cauciucați.

5. Trage prin blender lintea fiartă, împreună cu amestecul de praz, morcov, pastârnac, ghimbir, turmeric. Sărează, pipărează și adaugă curry.Amestecă bine să se omogenizeze.

6. Împarte cremă de linte prin farfurii, aranjează de-asupra puțină tocană de roșii balsamice și câțiva creveți.

Tocmai îmi lasă gura apă când descriu această rețetă pentru că este super gustoasă.

Servește cu pâine prăjită, dar se poate și fără, pentru că farfuria e plină de carbohidrați.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.