(video) „Sluga lui Plahotniuc”. Morari, făcut cu ou și cu oțet de Grigorciuc, la ședința de judecată, iar magistratul Melniciuc ar putea fi recuzat

A vrut rapid, dar se pare că va trebui să mai aștepte. Ședința de judecată cu participarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, care a atacat Consiliul Superior al Procurorilor în instanță, pentru faptul că nu i-a examinat cererea împotriva Procurorului General Suspendat, Alexandr Soianoglo, a fost amânată ieri. Totodată, a fost acceptată cererea de recuzare a judecătorului Oleg Melniciuc, înaintată de activistul Pavel Grigorciuc. Cererea ultimului urmează a fi examinată de magistrata Tatiana Avasiloaie, cercetată într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită. Anterior, liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că „pe 6 decembrie Viorel Morari va fi achitat, iar în așa fel, va reveni la Procuratura Anticorupție”.

Foto:

În cadrul ședințeide ieri, urma să fie examinată sesizarea lui Morari împtriva CSP, pe marginea„acțiunilor privind controlul legalităţii actelor administrative ale Procuraturii”. Mai exact, acesta a solicitat de mai multe ori Consiliul Superior al Procurorilor să examineze adresarea sa privind pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianglo, atunci când l-a demis din funcție, la 12 august 2021.

La ședința de judecată s-au prezentat Viorel Morari, în calitate de reclamant, reprezentantul CSP, cu care se judecă primul, și activistul civic Pavel Grigorciuc, care a anunțat că solicită să participe în calitate de parte terță, ca și persoană fizică, dar și din partea Asociației Obștești Dreptul la Dreptate.

Totodată, nu s-a prezentat Procurorul General suspendat, Alexandr Srtoianoglo, fiind în calitate de terț, care se află în arest la domiciliu, și nici avocatul acestuia, Vasile Gafton. Totuși, printr-o cerere expediată online, ultimul a solicitat declararea inadmisibilității acțiunii.

La începutul ședinței, Grigorciuc a înaintat o cerere de recuzare a judecătorului Oleg Melniciuc, precizând că are mai multe temeiuri pentru a face acest lucru.

„Solicit recuzarea judecătorului Oleg Melniciuc, condamnat, recent, de prima instanță, pentru îmbogățire ilicită. Totodată, sunt și alte motive pentru care acest magistrat nu are dreptul să examineze cauze în instanța de judecată. Va fi ales un alt judecător, care va examina cererea de recuzare”, a declarat activistul Pavel Grigorciuc.

„Voi face tot posibilul ca sluga lui Plahotniuc, acest corupt care a participat la presarea oamenilor de afaceri la comandă politică, lua mită de la ei pentru a-i elibera, să nu poată reveni în Procuratură. Viorel Morari și toți membrii clanului său mafiotic trebuiesc fugăriți din Procuratură, supuși Lustrației, la fel ca și alți corupți care până în prezent sunt în Procuratură”, a mai adăugat Grigorciuc.


Prin procedura de repartizare aleatorie, s-a stabilit că magistrata Tatiana Avasiloaie va examina cererea de recuzare. În prezent, aceasta este cercetată într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită (art. 330/2, alin. 2 din Codul penal). Temei pentru pornirea cauzei penale l-a constituit actul de sesizare al Autorității Naționale de Integritate, cu privire la rezultatele controlului respectării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. ANI a constatat existența unei diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile efectuate de circa 1 268 450 lei, admise de magistrată. La 9 noiembrie, Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a cerut CSM acordul pentru a percheziționa un judecător, fiind vorba despre Tatiana Avasiloaie. În aceeași zi, procurorii anticorupție au desfășurat mai multe percheziții la domiciliul, automobilul și locul de muncă al judecătoarei.  

Judecătorul căruia i-a fost înaintată recuzarea, Oleg Melniciuc, este primul magistrat din Moldova condamnat pentru îmbogățire ilicită. La 3 septemrbie 2021, acesta a fost condamnat, de prima instanță, la 7 ani închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani. Melniciuc nu și-a recunoscut vina, iar termenul executării pedepsei penale în privința inculpatului se va calcula din data rămânerii definitive a sentinței de condamnare, sentința fiind cu drept de atac în condițiile legii.

Sentința motivată în privința condamnatului, publicată de Judecătoria Anenii Noi - instanța care l-a condamnat pe magistrat, conține inclusiv informații despre dovezile pentru incriminarea fostului magistrat, precum și corpurile delicte, dar și declarațiile acestuia, privind recunoașterea doar parțială a vinovăției.

La mijlocul lunii noiembrie, liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, anunța că „pe 6 decembrie, Viorel Morari va fi achitat, iar în așa fel, va reveni la Procuratura Anticorupție”. Costiuc menționa că practic până la sfârșitul anului, fostul șef PA se judecă în fiecare zi. „Justiția a stabilit ca în fiecare zi să-i examineze dosarele”, a spus acesta, într-un live pe Facebook.

Procuratura a încetat raporturile de serviciu cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, prin ordinul Procurorului General, din 12 august 2021, prin care a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Decizia a survenit ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de șef al Procuraturii Anticorupție. Potrivit legislației, Morari urma să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite.

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA) în luna ianuarie 2020.

În ședința din 11noiembrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat adresarea lui Viorel Morari privind pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianglo. CSP a decis ca aceasta să fie transmisă procurorului PA Vasile Plevan.


Pub