Cenușă: PAS a comis o gafă gravă cu Tauber. Anularea voturilor cetățenilor ar putea repeta abuzul lui Plahotniuc din 2018

Analistul politic Dionis Cenușă susține că CEC a admis o gafă prin decizia de a cere instanței înlăturarea Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți, odată ce alegătorii deja și-au exprimat votul, în primul tur al alegerilor, iar această eroare nu ar fi avut loc fără implicarea partidului de la guvernare. „PAS nu poate accepta faptul că după victoria politică asurzitoare din vară ei nu sunt capabili să obțină victorii majore la nivel local”, a scris Cenușă într-o analiză pe rețelele de socializare.

Foto: UNIMEDIA
Cenușă susține că în cazul Marinei Tauber, CEC a interpretat eronat legislația electorală.

„O gafă după alta. Există instrumente legale și sancțiuni prevăzute de lege pentru a pedepsi nerespectarea legislației electorale. Dar există limite și acestea se aplică cu atât mai mult în cazurile când cetățenii deja și-au oferit voturile. Vorbesc despre cazul lui Tauber/Partidul lui Șor și alegerile locale din Bălți. Explic:

- CEC constată diverse nereguli la raportarea financiară a Tauber/Partidul Șor, un lucru pe care instituția îl face conform atribuțiilor. La acest capitol nu există nicio obiecție. Problema apare la modul cum CEC decide să sancționeze acest candidat folosind interpretarea aparent eronată a legislației electorale. Mai exact, CEC cere eliminarea lui Tauber din cursa electorală în calitate de sancțiuni.

- Tot CEC face referință la „a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral” cu privire la „anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.” Problema constă și faptul că această prevedere nu are nimic în comun cu cadrul temporal în care ne aflăm. Or, Tauber/Partidul lui Șor deja a participat la alegeri, acumulând cele mai multe voturi în primul tur. Deci, de jure și de facto, prevederile pe care le utilizează CEC s-ar aplica în cazul în care alegerile încă nu s-au produs și cetățenii nu au votat. În caz contrar, decizia CEC este de natură să lezeze dreptul la vot al cetățenilor și de fapt poate duce la anularea votului exprimat. Acest lucru ar duce la repetarea abuzului din 2018, când CEC/justiția controlată de Plahotniuc au anulat voturile din Chișinău.

- Ceea de face CEC nu poate fi explicat altfel decât că, probabil, cei controlați de PAS au primit o indicație/sugestie politică de a folosi neconformitățile în raportarea financiară a Tauber/Șor pentru a-i elimina din turul 2 de la Bălți. De ce? Răspunsul este simplu și de ordin politic - PAS nu poate accepta faptul că după victoria politică asurzitoare din vară ei nu sunt capabil să obțină victorii majore la nivel local.

- Este foarte probabil că PAS/Sandu știu că instanța de la Bălți nu va legaliza decizia CEC care contravine prevederilor constituționale în domeniul dreptului la vot. Astfel, PAS și CEC pasează responsabilitatea către instanțe, care sunt obligate să nu repete ilegalitățile comise de regimul lui Plahontiuc în 2018. Indiferent de rezultat, pozitiv or negativ, instanța va fi de vină, nu PAS. Totodată, dacă Tauber este eliminată din competiție, atunci PAS va interpreta acest eveniment ca pe o victorie politică”, a scris analistul politic.

„După eșecul cu avocata poporului (fostă avocată a Președintelui Sandu) care angajează persoane care au comis crime de proxenetism, acum PAS prin influența politică asupra anumitor persoane de la CEC comite o altă gafă și mai gravă. Tot ce face PAS îi ajută pe Șor și alții să se victimizeze și să apară în calitate de “eroi”, care sunt persecutați de regim. CEC are alte instrumente legale pentru a o sancționa pe Tauber/Partidul Șor, nu eliminarea din competiție electorală. Mai mult ca atât, ca și Usatîi, Tauber ar fi demonstrat cel mai degrabă ineficiență în administrarea treburilor orașului și s-ar fi discreditat.

În timp ce guvernarea se laudă la Bruxelles că clădește stat de drept în Moldova, CEC acționează cam în altă direcție. Chiar dacă e vorba de Șor (care știm că este implicat în furtul miliardului), societatea civilă și mass-media independentă trebuie să dezaprobe ceea ce face CEC, imposibil fără indicații de la PAS. Amintesc că aceste lucruri au loc la două săptămâni distanță de Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles și la câteva zile de la întâlnirile Premierului Gavrilița cu oficialii europeni. Pentru așa tipuri de acțiuni, UE a stopat asistența financiară pentru Moldova în 2018. În loc să vorbim despre cum îl putem atrage pe Șor la răspundere și a recupera banii din furtul miliardului, din cauza acțiunilor/influențelor din PAS asupra CEC, vorbim despre cum regimul luptă cu Tauber. În continuare, este greu de înțeles de ce PAS își taie crengile de sub picioare”, a mai adăugat Dionis Cenușă.



CEC a solicitat, ieri, Judecătoriei Bălți, excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. Tauber a spus că până la decizia instanței încă este candidat.

Fostul premier Ion Chicu a condamnat decizia și a cerut intervenția corpului diplomatic.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a venit cu o reacție, după ce Comisia Electorală Centrală a cerut anularea înregistrării Marinei Tauber din cursa electorală de la Bălți. Litvinenco a menționat că decizia o ia până la urmă instanța de judecată.

Cu o reacție a venit și deputatul PAS Dumitru Alaiba, care a spus că este „de acord întru totul cu argumentarea raportului CEC”.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor din Moldova consideră că decizia CEC este o „ilegalitate și un abuz din partea regimului, care a utilizat în interes de grup instituțiile statului, cum ar fi: Serviciul de Informații și Securitate, ministerul de Interne, Comisia Electorală Centrală”. În context, formațiunea atrage atenția misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău „să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept”.

Iar lidera Partidului Legii și Dreptății, Mariana Durleșteanu, califică decizia de a o exclude pe Marina Tauber din cursa de la Bălți drept „un circ al absurdului, o sete de putere și aroganță nemărgnită”. Potrivit ei, „procesele politice în RM pot fi gestionate într-un mod civilizat și democratic, însă „vânătoarea” victimelor este pe rol”.

Totodată, conferința de presă, organizată ieri de Marina Tauber, la Parlament va fi „analizată” de CEC. O solicitare în acest sens a fost făcută de membrul CEC Pavel Postică, după ce Tauber, încă înscrisă în cursa de la Bălți, a utilizat resursele administrative parlamentare.

Marina Tauber, de la tribuna Parlamentului, a adresat un apel către misiunile diplomatice și organismele internaționale, prin care le solicită să ia atitudine în cazul „tentativei actualei puteri de a o scoate abuziv din cursa electorală pentru Primăria Bălți”.

Puțin peste două puncte procentuale nu i-au ajuns Marinei Tauber pentru a deveni primar de Bălți. Candidata Partidului Șor a acumulat 47,93% din sufragii, fiind urmată, la mare distanță, de candidatul independent, Nicolai Grigorișin, cu 20,93%, arată datele publicate de Comisia Electorală Centrală.




Pub