Peste 260 de moldoveni și-au certificat competențele profesionale, deși nu au studii de profil. Cum au reușit

02 Dec. 2021, 18:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Dec. 2021, 18:27 // Actual //  MD Bani

Din 2019 până în prezent, nouă instituții de învățământ din țară au fost acreditate pentru a evalua și certifica cunoștințele profesionale ale cetățenilor care dețin experiență de lucru într-un anumit domeniu, dar nu au studii de profil. Timp de doi ani, 263 de migranți reveniți și cetățeni care munceau de ani buni în Moldova, au reușit să obțină un certificat de validare a experienței profesionale, iar alte 75 de persoane sunt în curs de calificare.

Aceste rezultate au fost posibile datorită mecanismului-pilot elaborat în 2019 de Ministerul Educației și Cercetării, inițiativă susținută de proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației, Misiunea în Republica Moldova.

De asemenea, și în continuare va fi posibilă certificarea. Doritorii de a obține un certificat de validare a experienței profesionale, pot alege 46 de meserii din domeniile: construcții, alimentație publică, educație, ecologie, industria textilă, industria frumuseții, transport, IT și asistență medicală. În domeniul asistenței medicale, sunt încă în proces de elaborare programul și probele pentru examenul de certificare la meseria de îngrijitor/oare la domiciliu, iar în domeniul educației – pentru meseriile de îngrijitor/oare de copii și instructor/oare în conducere auto.

Astfel, persoana care vrea să își certifice competențele trebuie să contacteze un centru de validare din cadrul unei instituții de învățământ acreditate și să depună dosarul. Nivelul de cunoștințe este testat în cadrul a două examene: proba teoretică și cea practică. La final, sunt înmânate certificate care atestă abilitățile profesionale dobândite. Grație acestuia, persoanele se pot angaja legal în câmpul muncii, atât în țară, cât și peste hotare.

Cei mai mulți dintre candidați, peste 100 de persoane, și-au validat experiența profesională în domeniul construcțiilor, iar asta datorită și faptului că angajatorii sunt cei care achită taxele pentru ca în companiile respective să muncească persoane cu acte în regulă.

Persoanele care doresc să își evalueze cunoștințele sau companiile care vor să ofere posibilitatea de certificare angajaților săi, trebuie să achite o taxă care variază de la 1600 la 3000 de lei, în funcție de domeniul și numărul de competențe calificate.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău