„Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună și limba română”: Oficialii au venit cu felicitări de Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este marcată în fiecare an la 1 decembrie. Cu această ocazie oficialii de stat din țară au venit cu mesaje de felicitare.

Foto: UNIMEDIA

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naționale a României.

„De Ziua Națională a României, mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună! Ne leagă trecutul istoric, ne leagă cultura comună și limba română, iar în față avem un viitor care poate să ne apropie și mai mult. O vom face prin oamenii care și-au găsit rostul pe o parte ori alta a Prutului, prin investiții reciproce, prin drumuri și poduri. Dragă Românie, de ziua ta, îți doresc să rămâi puternică și generoasă. Să fii o voce distinctă în lume și în Europa unită, și un model de țară pentru care democrația și bunăstarea oamenilor sunt fundamentale. Să mergem spre viitor împreună. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a scris Maia Sandu.

Totodată, cu un mesaj de felicitare vine Ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„La mulți ani, România! Îți mulțumim că ești alături mereu. Pentru ajutorul enorm în timp de pandemie - de la echipe de medici, zeci de camioane pline cu echipamente de protecție primite sub acel “pod al rușinii” la camioanele mândre în PMAN și peste jumătate de milion de doze de vaccin. Gradinițe și drumuri, teatre și parcuri renovate. Burse. Proiecte și granturi. Tot mai aproape cu fiecare zi”, a menționat Ala Nemerenco

Și premierul Natalia Gavrilița a transmis urări de bine tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

„Mă bucur să trăiesc într-o epocă în care construim poduri, conexiuni energetice, gazoducte și viitor european acolo unde anterior era sârmă ghimpată și înstrăinare. Sper să organizăm cât mai curând ședința comună a guvernelor și să accelerăm proiectele de care au nevoie cetățenii celor două țări”, a scris Natalia Gavrilița.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a transmis felicitări întregul popor român și i-a transmis urări de pace și bunăstare.

„Am plăcerea să constat că schimbul activ de vizite la cel mai înalt nivel a dat un nou impuls parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și România, care confirmă angajamentul comun pentru extinderea colaborării în toate domeniile prioritare de activitate. Totodată, sunt ferm convins că eforturile noastre concertate pe dimensiunea parlamentară, precum și desfășurarea unor acțiuni și proiecte concrete, bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie vor contribui plenar la consolidarea cooperării privilegiate dintre țările noastre”, a menționat Igor Grosu.

Ziua de 1 decembrie a fost adoptată drept Zi Națională și sărbătoare publică în România printr-o lege din 31 iulie 1990, promulgată de președintele României de atunci, Ion Iliescu, și publicată în Monitorul Oficial la 1 august 1990.


Pub