Stoianoglo, după „finalizarea unui capăt de acuzare”: Nu credeam că Procuratura poate decădea atât de jos. Au investigat lipsa unui prejudiciu

Procurorul General suspendat Alexandr Stoianoglo a venit cu un comentariu după ce PA a anunțat „finalizarea unui capăt de acuzare” pe numele acestuia. „Cele incriminate mie presupun un prejudiciu, în cazul dat prejudiciu nu există. Actuala puterea doar vrea să se justifice în fața partenerilor și societății pentru nelegiuirile pe care le-au făcut”, explică Stoianoglo. Acesta a mai menționat că „cu ar fi crezut că Procuratura poate decădea atât de jos”.

Foto: UNIMEDIA

„Ajuns PG, la începutul lui 2020, întreaga societate și clasa politică cerea de la mine curățarea procuraturii de angajații din perioada statului capturat, și eu ca PG, nu am vreo împuternicire pentru politica de cadre (nu angajez și nu concediez pe nimeni) rugam pe cei care au avut încălcări - să plece din sistem. Așa s-a întâmplat și cu unul dintre procurorii, care a fost de acord cu propunerea mea și a depus cererea de demisie.

Și eu am pus acel „de acord” pe cererea de demisie. Mai departe urmau procedurile care se realizează la Secția cadre, care în aceeași zi sau următoarea, mi-ar prezentat ordinul corespunzător, pe care l-am și semnat.

La contabilitate urmau să se facă calculele, legate de demisionarea angajatului. Evident că eu nu am făcut niciun calcul, acestea sunt realizate la contabilitate în baza unei formule. Într-o zi, ca să înțelegeți, eu semnan în jur de 30-40 astfel de ordine (cineva se concediază, cineva pleacă în concediu. Este un lucru obișnuit cu care fiecare dintre noi s-a întâlnit vreodată, cineva a primit peste calcule, cuiva nu i-au achitat suficient. Toate aceste în limbajul juridic se numește relații de muncă și nici într-un caz nu pot fi urmărite în proces de judecată.

Cu toate acestea, suma prea mare corespunde plăților cuvenite, doar că specialiștii de la resurse umane, nu au interpretat întocmai corect prevederile legii. Este evident că este vorba despre o greșeală tehnică și nici într-un caz de una intenționată, comisă de angajații de la resurse umane și contabilitate. Eu nu am, în general, nicio atribuție cu această eroare. Peste un an această eroare a fost depistată. La inițiativa mea a fost inițiat un control, care a și arătat cele enunțate mai sus - doar o greșeală tehnică. Ordinul de achitare a angajatului a fost îndată anulat și toată suma a fost întoarsă la casa Procuraturii.

Cele incriminate mie presupun un prejudiciu, în cazul dat prejudiciu nu există. Actuala puterea doar vrea să se justifice în fața partenerilor și societății pentru nelegiuirile pe care le-au făcut”, a scris Stoianoglo.

Totodată acesta a ținut să menționeze că nu s-a gândit vreodată că procuratura „va decădea atât de jos”.

„Azi nu am spus nimic despre drepturile omului, statul de drept, statul de drept. Pentru mine este absolut evident că pentru guvernarea de azi sunt doar vorbe goale”, a scris în închiere PG suspendat.

Șefa statului a cerut procurorilor să vină cu mai multe informații privind procedurile aplicate în raport cu Alexandr Stoianoglo, Procurorul General suspendat, precum și despre motivele solicitării arestului preventiv pentru 30 de zile.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depusă la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.

Procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a anunțat pe 25 noiembrie, ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate în dosar. Potrivit acestuia, au fost audiate 2 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată.

Procurorul de caz, Victor Furtună, în contextul interesului social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu mai multe detalii despre acțiunile care au fost efectuate în acest dosar. Astfel, au fost autorizate și executate 4 percheziții, 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit și 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist.

La 11 noiembrie, CSP a dat undă verde cererii de evaluare a lui Stoianoglo, înaintată de Maia Sandu. Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, pentru a participa la elaborarea conceputului


Pub