Viorel Morari, în instanță împotriva CSP. Ședința, condusă de primul judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, demis de Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, se judecă, astăzi, cu CSP, într-un dosar ce vizează „acțiuni privind controlul legalităţii actelor administrative ale Procuraturii”. Ședința de judecată va fi condusă de Oleg Melniciuc - primul judecător condamnat la închisoare pentru îmbogățire ilicită, care, însă, nu și-a recunoscut vina.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Ședința de judecată va avea loc la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, cu începere de la ora 16.00. Magistratul Oleg Melniciuc va examina dosarul civil în care fostul șef PA, Viorel Morari, acuză Consiliul Superior al Procurorilor că nu a dat curs sesizării sale de a desemna un procuror pentru examinarea acțiunilor Procurorului General, la moment suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui Morari, Stoianoglo și-ar fi depășit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate de lege, „cauzându-i prejudicii considerabile”, atunci când a semnat ordinul de eliberare din funcția de procuror și șef al Procuraturii Anticorupție.


Ședința de pregătire a cauzei în acest dosar a avut loc la data de 11 noiembrie.


Procuratura a încetat raporturile de serviciu cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, prin ordinul Procurorului General, din 12 august 2021, prin care a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Decizia a survenit ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de șef al Procuraturii Anticorupție. Potrivit legislației, Morari urma să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite.

La cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Viorel Morari a fost suspendat de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din funcția de procuror șef la Procuratura Anticorupție (PA) în luna ianuarie 2020.

În ședința din 11noiembrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor a examinat adresarea lui Viorel Morari privind pretinsele acțiuni ilegale ale Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianglo. CSP a decis ca aceasta să fie transmisă procurorului PA Vasile Plevan.

Ședințele de judecată pe acest dosar sunt conduse de Oleg Melniciuc - primul judecător din Moldova condamnat pentru îmbogățire ilicită. La 3 septemrbie 2021, acesta a fost condamnat la 7 ani închisoare, cu executare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.
Melniciuc nu și-a recunoscut vina, iar termenul executării pedepsei penale în privința inculpatului se va calcula din data rămânerii definitive a sentinței de condamnare, sentința fiind cu drept de atac în condițiile legii.

Sentința motivată în privința condamnatului, publicată de Judecătoria Anenii Noi - instanța care l-a condamnat pe magistrat, conține inclusiv informații despre dovezile pentru incriminarea fostului magistrat, precum și corpurile delicte, dar și declarațiile acestuia, privind recunoașterea doar parțială a vinovăției.


Pub