„Dragă M., ajută-mă să-mi găsesc psihoterapeutul potrivit”

Dragă M.,

În primul rând, tare vă mulțumesc pentru această rubrică. Sper cât mai multă lume să înțeleagă cât de important este să mergem la psiholog. Eu nu sunt din categoria celor care trebuie convinși – am mers prima oară la terapie acum 4-5 ani. De atunci, am schimbat 5 psihologi. Aud istorii de la prietenii mei despre cât de mulțumiți sunt de terapeuții lor, iar eu parcă tot nu mă potrivesc cu cineva. Au fost diferite motive pentru care am încetat să merg la un anumit specialist în sănătate mintală – fie că nu simțeam că ne mișcăm din loc, fie metodele aplicate mi se păreau total lipsite de etică sau că nu mi se potrivește abordarea (ba era prea multă empatie în adresa mea, ba sesiunea părea mai mult o întâlnire cu prietenii).

În fine, acum sunt într-o pauză destul de lungă de la terapie, dar simt mare nevoie să găsesc specialistul cu care să ne potrivim. Am nevoie de ajutor, dar nu cred că mai am resurse să-i mai povestesc o dată unui străin cum mă simt și tot ce mi s-a întâmplat până acum. Respectiv, tare m-aș bucura dacă ați putea să-mi dați niște recomandări. Ajutați-mă să-mi găsesc psihologul potrivit. Mulțumesc!

RĂSPUNSUL

Ne bucurăm că, deși ai avut mai multe încercări, nu ai renunțat la ideea de a obține consiliere psihologică sau psihoterapie și continui să cauți specialistul care te poate ajuta cu adevărat.

De multe ori, dificultățile în a găsi un specialist potrivit se datorează faptului că mulți practicieni se specializează pe domenii mai înguste, cum ar fi anxietatea și depresia.

Totodată, și relația dintre un client/beneficiar și psihoterapeut este esențială, aceasta fiind unul din factorii principali care determină reușita terapiei, mai importantă chiar decât abordarea sau tipul de tratament utilizat.

Pentru a te ajuta să-ți găsești cel mai potrivit terapeut, este important să explicăm principalii termeni: psiholog/psihoterapeut și psihoterapie.

Psihoterapeuții sunt psihologi care se specializează în psihoterapie și alte forme de tratament psihologic, având experiență în domeniile comportamentului uman, evaluarea sănătății mintale, diagnostic și tratament. Aceștia aplică proceduri validate științific pentru a ajuta oamenii să-și schimbe gândurile, emoțiile și comportamentele.

Psihoterapia este un efort de colaborare între un individ și un psihoterapeut, prin care se creează un mediu sigur, unde se poate vorbi deschis și confidențial despre preocupări și sentimente.

Ca prim pas în identificarea psihoterapeutului cu care să lucrezi, este necesar să cunoști ce acreditări și competențele are acesta și în ce măsură se potrivesc necesităților tale.

Întrebări pe care le poți pune specialistului:

  1. Are studii în domeniu? Cere detalii.
  2. De câți ani practică profesia?
  3. „M-am simțit (anxioasă, tensionată, deprimată etc.) și am probleme (cu serviciul, căsătoria, mâncatul, somnul etc.)”. Ce experiență are în a ajuta oamenii cu aceste tipuri de probleme?
  4. Care sunt domeniile de expertiză ale specialistului? De exemplu, lucrul cu copiii și familiile, depresie și anxietate, dependențe.
  5. Ce tipuri de tratamente utilizează și s-au dovedit că sunt eficiente pentru a face față tipului meu de probleme?

Cum să știi dacă un psihoterapeut ți se potrivește

Odată identificat, este important să înțelegi dacă acest specialist ți se potrivește. Unii realizează că se simt confortabil cu psihoterapeutul lor chiar și după prima sesiune, iar alții preferă să-și acorde timp și spațiu pentru a decide cum se simt.

Pentru a înțelege dacă această colaborare va avea succes, poate fi util să te întrebi:

  • Există respect reciproc între mine și specialist?
  • Mă simt în siguranță să vorbesc despre subiecte private, sensibile, dureroase sau incomode cu psihoterapeutul meu?
  • Simt că psihoterapeutul meu mă acceptă fără a mă judeca?
  • Cred oare că vom putea lucra împreună eficient?
  • Are psihoterapeutul meu expertiză în domeniile în care vreau ajutor?

Cum să înțelegi dacă psihoterapia funcționează

Oamenii simt adesea o mare varietate de emoții și le poate fi dificil să discute despre experiențele dureroase și tulburătoare. Atunci când ajungi să te simți în siguranță, înțeleasă și respectată, este posibil să fi găsit specialistul care ți se potrivește.

Pe măsură ce începi psihoterapia, ar trebui să stabiliți împreună cu psihoterapeutul obiective clare. De exemplu, depășirea sentimentelor de deznădejde asociate cu depresia sau controlul unei frici care îți perturbă viața de zi cu zi. Totodată, trebuie să ții cont de faptul că anumite obiective necesită mai mult timp pentru a le atinge. Tu și psihoterapeutul tău ar trebui să decideți în ce moment vă puteți aștepta la niște progrese. Atunci când vei începe să simți ușurare sau speranță, va fi mai ușor să-ți explorezi gândurile și comportamentul.

Sperăm că am putut să te ajutăm prin acest răspuns și îți dorim succes în identificarea specialistului care va fi bun anume pentru tine.

Poți apela cu încredere la specialiștii în domeniul sănătății mintale, care activează în cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală din Moldova.

Rubrica „Dragă M.” este realizată de Moldova.org în parteneriat cu proiectul moldo-elvețian MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”. Răspunsurile la scrisorile primite de la cititori sunt pregătite de specialiști în sănătate mintală.

Oricine ne poate scrie anonim despre problemele cu care se confruntă, completând acest formular, având și posibilitatea să lase o metoda de a fi contactați pentru întrebări de concretizare din partea specialistei/ului în sănătate mintală care va prelua cazul. Confidențialitatea datelor cu caracter personal este asigurată.

Ilustrație: Natalia Gârbu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.