‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePăstrarea cerealelor în silobag-uri, soluție pentru recolta din acest an

Păstrarea cerealelor în silobag-uri, soluție pentru recolta din acest an

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Silobag-urile pentru păstrarea cerealelor reprezintă niște manșoane de polimer în care pot fi încărcate și păstrate cerealele, în funcție de calitatea și caracteristicile materialului din care sunt făcute, o perioadă destul de lungă de timp.

Am discutat cu Vitalie Burlacu, agronom în cadrul întreprinderii Natcubi-Agro, care în ultimii 4 ani a utilizat metoda de păstrare a cerealelor în silobag-uri, pentru a afla care sunt avantajele și dezavantajele metodei.

„Tehnologia de păstrare a recoltelor de culturi cerealiere și tehnice în silobag-uri este eficientă. Avem atât depozite, cât și utilizăm silobag-uri. Atunci când am făcut calculul cât ne-ar costa construcția unui depozit performant, apoi am amortizat cheltuielile, a rezultat că, minim 30 de ani putem păstra în silobaguri recolta având aceleași cheltuieli ca și în cazul construcției depozitelor”, explică Vitalie Burlacu.

Recolta la ce culturi poate fi păstrată în silobag-uri

Varietatea de semințe și boabe ce poate fi păstrată în silobag-uri este mare. Producătorii de silobag-uri indică că acestea sunt pretabile și pentru păstrarea silozului, jomului sau a borhotului.

„Noi am păstrat porumb, grâu, orz, rapiță și floarea soarelui, acestea fiind culturile pe care le creștem”.

Este recomandat ca cerealele să fie încărcate în silobag-uri la umiditatea standard, deoarece în silobag-uri recolta păstrată nu pierde din umiditate.

„Cunosc fermieri care au păstrat porumb cu umiditatea 17% până în februarie în silobag-uri și nu au avut probleme”.

Silobag-ul este de unică folosință, iar în momentul în care sunt scoase cerealele din acesta, manșonul este tăiat de o mașină specială.

Astfel, acesta nu mai poate fi utilizat. În schimb, silobab-ul, fiind din polietilenă, poate fi reciclat. Companiile ce se ocupă de reciclarea plasticului cumpără inclusiv silobag-uri.

„Noi utilizăm pelicula obținută după desfacerea silobag-ului în cadrul întreprinderii. Atunci când punem pentru o perioadă scurtă recolta pe fățare, pelicula este foarte utilă, acoperim grămezile cu aceasta”.

‹ adv ›

Tehnologia de păstrare a porumbului, grâului în silobag-uri presupune cheltuieli de aproximativ 7 bănuți/kilogram. Sunt cheltuieli directe de încărcare și costul silobagului.

Cât păstrăm cerealele în silobag-uri

„Durata maximă de păstrare a cerealelor în silobag-uri este de 48 de luni, în dependență de calitatea acestora, însă nu cred că acest lucru este rațional în condițiile în care prețuri bune sunt oferite la câteva luni după recoltare”.

Locul potrivit pentru silobag-uri

Este recomandat ca locul unde vor sta silobag-urile să fie plan, fără buruieni sau delivelări, pentru a evita stocările de apă sau acumularea apei sub saci.

Citește și despre Depozitarea cerealelor: umiditate, tratamente recomandate.

‹ adv ›

Chiar dacă materialele din care sunt produși sacii au rezistență bună, dacă rozătoarele au făcut găuri, apa acumulată ar putea pătrunde prin acestea.

„Buruienile sau alte resturi acumulate în apropierea silobag-urilor ar putea ademeni rozătoarele, care, ulterior, pot distruge silobag-urile, de aceea locul trebuie să fie curat.

Pe lângă rozătoare, silobag-urile ar putea fi distruse de câinii de pază, fiind atractive pentru aceștia, astfel aș recomanda să fie legați. Totodată, recomand producătorii să verifice periodic starea silobag-urilor. Pentru scurgerea apei, ar putea fi construită o zonă de drenaj”.

Sunt necesare mașini de încărcare și descărcare a cerealelor în silobag-uri

„Cerealele sunt încărcate în silobag-uri cu ajutorul mașinilor speciale. Costul acestora, în momentul în care le-a achiziționat întreprinderea, era de 15 mii și, respectiv, 20 de mii de euro. Prețul, evident, în acest an ar trebui să fie mai mare, ținând cont de faptul că au crescut considerabil”.

Recepționarea cerealelor și descărcarea din silobag-uri poate fi realizată rapid

„Putem organiza primirea a până la 500 de tone de cereale, având la dispoziție un singur utilaj de încărcare în silobag-uri. Aceasta fiind capacitatea de lucru a combinelor din întreprindere, astfel ne este destul de ușor. Setăm combinele ca să recolteze fără impurități, iar apoi recolta din camioane ajunge direct în saci”.

Descărcarea recoltei din silobag pentru încărcarea unui camion durează aproximativ 12 minute.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›