vineri, 26 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoMihai Anegroaie: Am plantat 40 de hectare de alun în sistem ecologic. Vrem să...

Mihai Anegroaie: Am plantat 40 de hectare de alun în sistem ecologic. Vrem să mărim suprafața la 100 de hectare

Recomandate

Mihai și Daniela Anegroaie din Talmaza, Ștefan Vodă, au decis să investească în agricultură în anul 2017, inițiind activitatea prin plantarea unei livezi de prun.

În general, investițiile în agricultură Mihai Anegroaie le argumentează astfel:

„Pământul nu se produce, este unic, de aceea și am ales agricultura, eu cred în ea. Noi toți avem nevoie de alimente zilnic, iar această necesitate nu scade ci, din contra, crește. Astfel, să investițiile în acest domeniu mi se par raționale”.

În acest an, au ales să planteze și o livadă de alun. Argumentele au fost simple, analizând situația pe piață, alunul s-a dovedit a fi una dintre cele mai avantajoase culturi.

„Plantarea unei livezi de alun, în condițiile pe care le avem pe piață, este una dintre cele mai eficiente investiții făcute per hectar. Am vizitat mai multe țări unde această cultură este populară, am analizat tradițiile și tehnologiile aplicate, iar apoi am început pregătirile pentru înființarea livezii”.

Pentru a obține o rentabilitate mai bună, au optat pentru cultivarea alunului în sistem ecologic, iar acum plantația se află în perioada de conversie ecologică.

Au plantat 41 de hectare de alun, însă spun că suprafața nu este atât de mare, comparativ cu producători din alte țări care gestionează suprafețe de peste o mie de hectare.

„Dorim să majorăm suprafața până la o sută de hectare. Schema de plantare este de 5×4 m, deoarece am decis să instalăm și sistemul de irigare, astfel evitând riscurile cum ar fi seceta. Respectiv, avem 500 de pomi la hectar. Am ales soiurile Tonda Gentile Romana, Tonda di Giffoni și Nocchione. Aproximativ pe 3/4 din suprafață este plantat Nocchione, iar celelalte soiuri sunt utilizate în calitate de polenizator”.

Alunul a fost ales și luând în calcul faptul că dacă este întreținut corespunzător, nu prezintă probleme la capitolul boli sau dăunători.

„Concluzia pe care am făcut-o în urma vizitelor peste hotare a fost una, dacă faci toate lucrările din start corect, nu ai probleme ulterior la capitolul întreținere și protecție a livezii. De aceea, am ales să producem alune ecologice. În livadă am realizat doar tratamente cu cupru, cele recomandate pentru prevenirea dezvoltării bolilor.

Spre regret, o problemă a sectorului ecologic este insuficiența de îngrășăminte organice, deoarece nu avem ferme în zonă. Ulterior, planificăm să înierbăm solul între rânduri”.

Tehnologia de întreținere a livezii a fost preluată din Italia, de unde a și achiziționat materialul săditor. Tot Italia este țara în care planifică să exporte producția.

„Planificăm să exportăm alune în țări cum ar fi Italia, astfel am optat pentru certificarea internațională. Soiurile sunt pretabile pentru procesare, în mare parte, în cofetărie”.

Familia Anegroaie este și membră a asociației producătorilor și procesatorilor ecologici din țară, MOVCA. În cadrul asociației, producătorii pot beneficia de instruiri și pot colabora pentru o producere eco eficientă.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco